StoryEditor

Blairov pokusný balón

05.12.2005, 23:00

Minulotýždňovému summitu britského premiéra Tonyho Blaira s predstaviteľmi krajín Vyšehradskej štvorky a nevýhodám britského návrhu na rámcový rozpočet EÚ na roky 2007 až 2013 sa venuje aj poľský denník Gazeta Wyborcza. Podľa neho zverejnenie počiatočného neformálneho britského návrhu, podľa ktorého mali prísť nové členské krajiny až o 10 percent podpory pre regióny boli len "skúšobným balónom, ktorý vyslala britská diplomacia, aby zistila reakcie jednotlivých krajín. Účel sa podaril," napísala Gazeta.
"Londýn už vie, ktoré štáty desiatky hlasno zaprotestovali a ktoré slabšie. Prinajmenšom jedna krajina -- Slovensko -- dala najavo, že bude akceptovať aj desaťpercentnú redukciu," ak podľa denníka bude existovať vyššia flexibilita pri čerpaní prostriedkov z Kohézneho fondu a únia ešte dodatočne navŕši pomoc na uzavretie blokov Jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.
Poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz dal najavo, že nesúhlasí s návrhom, ktorý počas stretnutia V4 predostrel Blair -- redukciu pomoci o 5 percent. "Nie, nezhodujeme sa s takým návrhom. Celý čas hovoríme o zásade solidárnosti. O tom, že tu musia byť prostriedky pre nové krajiny, prostriedky na štrukturálne fondy a prostriedky na rozvoj nových členských krajín. Podľa Gazety by však napriek tomuto stanovisku mohlo zaznieť poľské "áno", ak by únia poskytla dodatočne najchudobnejším poľským vojvodstvám aspoň dve miliardy eur, ktoré podľa Marcinkiewicza Poľsko potrebuje. On sám pre Gazetu priznal, že "máme pevné stanovisko, nejde o to, hovoriť nie, ale dokázať, kde sa také dodatočné prostriedky nájdu". Gazeta na záver pripomína, že Poľsko by v žiadnom prípade nemalo s britským návrhom oklieštenia pomoci súhlasiť, ako aj so snahou o rýchlu reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Tá je podľa denníka najdôležitejším zdrojom podpory a ochrany poľského vidieka, pričom produkčné kvóty spolu s ďalšími nástrojmi poľnohospodárskej politiky pomáhajú roľníkom plánovať si svoju produkciu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 06:45