StoryEditor

Rusko sa obáva teroru

17.01.2007, 23:00
Bezpečnostné sily v celom Rusku sú v pohotovosti. Predstavitelia Federálneho operatívneho štábu totiž v utorok oznámili, že na území krajiny hrozí teroristický útok.

Bezpečnostné sily v celom Rusku sú v pohotovosti. Predstavitelia Federálneho operatívneho štábu totiž v utorok oznámili, že na území krajiny hrozí teroristický útok. Nezverejnili však zdroj, od koho túto informáciu získali. Ten sa dá vytušiť iba z vyhlásenia predsedu Výboru ústavného zákonodarstva hornej komory ruského parlamentu Jurija Šarandina: "Boj proti terorizmu je celosvetovou úlohou a výmena informácií medzi špeciálnymi službami je bežnou záležitosťou. Ja osobne ju považujem na užitočnú a efektívnu."
Podrobnosti chýbajú
Podrobnosti možného teroristického útoku však zatiaľ chýbajú. Jediná informácia, ktorá prenikla na verejnosť je možnosť, že potenciálny útok môže zasiahnuť ruskú dopravu. O predpokladanom mieste, čase a tiež jeho organizátoroch však úrady nič nevedia. Okamžitou reakciou ministerstva obrany bolo vydanie príkazu na zvýšenie pohotovostného stupňa všetkých vojenských a policajných zložiek, zvýšenie bezpečnostných opatrení a posilnenia ochrany dôležitých štátnych objektov. Počet hliadok v metre, na vlakových staniciach, vo vlakoch, na letiskách a tiež v prístavoch sa zdvojnásobil. Na verejných priestranstvách s vysokým výskytom obyvateľstva sa pohybujú policajné hliadky so psami a pyrotechnici. Osobitná pozornosť sa tiež venuje ochrane energetických závodov na území celého Ruska a vojenských objektov.
Zatiaľ bez paniky
Minister vnútra Rašid Nurgaliev vyzval obyvateľov na zvýšenú pozornosť a ostražitosť: "Žiadame všetkých obyvateľov, aby venovali zvýšenú pozornosť podozrivým a voľne položeným predmetom na verejných priestranstvách. Tiež by sme ocenili, ak by obyvatelia bez meškania informovali políciu o osobách, ktorých správanie v nich vyvolá akékoľvek pochybnosti, alebo bude pôsobiť neadekvátnym dojmom. Hlavným znakom podozrivých osôb môže byť zvýšená nervozita alebo prílišná opatrnosť."
Podpredseda Štátnej dumy Vladimír Katrenko však zároveň vyzval všetkých Rusov, aby nepodliehali zbytočnej a neopodstatnenej panike: "Som presvedčený, že naše orgány robia maximum pre to, aby k žiadnemu teroristickému útoku nedošlo a využívajú všetky známe metódy a nástroje boja proti možným hrozbám. Som si istý, že spoločným úsilím sa nám podarí tento boj vyhrať."
Veľké mestá - možný terč
Osobitnú pozornosť venujú silové zložky bezpečnostným opatreniam vo veľkých mestách. Starosta Moskvy Jurij Lužkov vydal hneď po utorkovom zasadnutí Federálneho operatívneho štábu príkaz na zvýšenie ochrany hlavných moskovských dominánt a najvýznamnejších historických pamiatok. V metre od dnešného dňa hliadkuje okrem bežnej ochrany vyše 2 000 vojakov, ktorí preverujú totožnosť podozrivých osôb a v prípade akýchkoľvek pochybností kontrolujú batožinu pasažierov.

01 - Modified: 2003-04-23 21:26:41 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 24. 4. 2003
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:58