TASR
StoryEditor

Asad chemické zbrane používa v psychologickom boji. Rusi zabili už tisíce civilistov, hovorí český armádny expert

19.04.2018, 00:01
Útok v sýrskej Dúme rozdelil spoločnosť a politikov.

Sobotňajší úder USA, Veľkej Británie a Francúzska rozdelil spoločnosť i politikov. Niektorí skeptici namietajú, že nie je preukázané, že sa chemický útok v Dúme naozaj stal a kto ho spôsobil.

"Komisia OSN aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) opakovane v desiatkach prípadov v minulosti preukázali, že zo strany Asada došlo k použitiu chemických zbraní," hovorí bezpečnostný analytik a podplukovník z Generálneho štábu českej armády Otakar Foltýn.

"Útok koalície je morálne obhájiteľný, teraz sa môžeme pozrieť, ako je obhájiteľný právne. Ak je však ten, kto útočí, alebo kto také zločiny kryje, stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, tak ako ho inak donútiť, aby prestal podporovať Asadov režim a Asada donútiť, aby prestal používať chemické zbrane?" Nadniesol Foltýn rečnícku otázku v utorkovom Interview ČT24.

"Môžete sa skúsiť vyhnúť eskalácii, ale Asad potom bude chemické zbrane používať stále, aktuálne je preukázaných 34 prípadov, v reále ich je ešte viac," dodal Foltýn. 34 prípadov od roku 2013 dodnes preukázala komisia pre Sýriu pri OSN. Pri väčšine z nich bol použitý chlór či sarin - teda rovnaké dve látky, o ktorých teraz Američania hovoria, že boli nasadené predminulý týždeň v Dúme.

Spochybňujú oprávnenosť úderu

Množstvo politikov i bežných ľudí spochybňuje oprávnenosť úderu koalície z dôvodu, že podľa nich nie je útok vo vojnovej zóne v Dúme, - od tej doby už Asadom dobytá - riadne vyšetrený. Politici tvrdia, že nevideli dôkazy o tom, že sa útok naozaj stal a že nejde o provokáciu "islamistov", ako tvrdí napríklad Tomio Okamura z SPD.

"V medzinárodných vzťahoch môžete len ťažko predpokladať, že budú ihneď prinášané dôkazy ako v trestnom konaní. Použitie chemických zbraní je vojnový zločin. Avšak dôkazy, ktoré o tom máte, nie sú len to, že to niekto natočí na mieste. Pochopiteľne máte spravodajské služby a príslušníkov tajných služieb na mieste v tej krajine," tvrdí Foltýn.

"Aj informácie od spojencov a časť tých správ je samozrejme utajovaná. Keď zverejníte dôkazy, ktoré máte, tak sa môže stať, že odsúdite na smrť ľudí, ktorí vám dôkazy na zemi zohnali. Stále pracujete s nejakou mierou pravdepodobnosti a neistoty. To všetko vám dohromady tvoria obraz," vysvetlil bezpečnostný analytik.

Chemické útoky sa odohrali aj v minulosti

Niekoľko ľudí na sociálnych sieťach zrejme nevie, alebo si neuvedomuje, že aj pred útokom v Dúme dochádzalo k útokom chemickými zbraňami. "Komisia OSN aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) opakovane v desiatkach prípadov ukázali, že zo strany Asada došlo k použitiu chemických zbraní. V roku 2013 mala Sýria obrovský arzenál chemických zbraní. Ak nepočítam veľmoci, mala jednu z najväčších zásob na svete. Bolo by veľmi ťažké ju zničiť pri vojenskej operácii. Potom došlo k dohode o zničení a Rusko garantovalo, že budú všetky zničené. Evidentne neboli."

Od soboty je v Damasku tím inšpektorov OPCW, na predmestí mesta Dúma bol vpustený ale až v utorok popoludní, 11. deň po útoku (tvrdila to popoludní sýrska štátna TV, americké ministerstvo zahraničia večer povedalo, že inšpektori stále neboli vpustení).

Theresa Mayová v pondelok povedala, že Moskva podporila Damask v snahe zahladiť stopy po použití chemických zbraní. "Rusko zdôvodnilo údajnými bezpečnostnými dôvodmi, prečo neboli príslušníci OPCW na miesto útoku vpustení okamžite. Mohlo ísť o taktiku zdržiavania pre zničenie dôkazov, žiadny iný dôvod ma nenapadá. Inšpektori sa tam mohli dostať ďaleko skôr," tvrdil Foltýn.

Nástroj psychologického boja

Inšpektori OPCW však majú iba mandát vyšetriť, či došlo k použitiu chemických zbraní. Pátrať po tom, kto ich použil, v ich právomoci však nie je.

Sýrska štátna televízia v pondelok odvysielala rozhovory s desiatkami lekárov a záchranárov v Dúme, ktorí tvrdia, že žiadne stopy po chemickom útoku nenašli. "Dôveryhodnosť tých výpovedí je pre mňa nulová. Predstavte si, že ste v Sýrii, kde Asadov režim zavraždil ešte omnoho viac ľudí ako totálne zvrhlý Islamský štát. Vystúpte v tejto situácii v televízii a povedzte niečo iné, než čo si želá Asadov režim. Bola by to samovražda. Tým lekárom sa nedivím, že povedali to, čo povedali. Ale to nie je žiadny dôkaz," povedal armádny expert.

Jeden z argumentov skeptikov je tiež otázka, prečo by Asad použil chemické zbrane v takmer dobytej bašte rebelov Dúma. Aj na to má Foltýn odpoveď.

"Asad používa chemické zbrane ako nástroj psychologického boja. Počet ľudí zabitých chemickými zbraňami je oveľa menší, než počet zabitých konvenčnými zbraňami. Je to o psychologickom faktore. Vojna v Sýrii už stála pol milióna životov, len Asadov režim zabil viac ako sto tisíc ľudí - hovorím o civilistoch, nie bojovníkoch."

Útok sa podľa Ruska nestal

Rusko tvrdí, že sa žiadny chemický útok v Dúme nestal a celé to bolo len divadlo britských tajných služieb podľa scenára amerických tajných služieb. A že úder nebol namierený len proti zariadeniam na vývoj, výrobu a skladovanie chemických zbraní, ale aj na iné ciele.

Rusko pritom už cez dva roky bežne bombarduje podľa koalície aj iné ciele ako Islamský štát a pomáha tak vo vojne Asadovi. "Dolný odhad vedľajších škôd pri ruských náletoch v Sýrii je šesť tisíc zabitých civilistov. Môže to byť až osem tisíc. Pri údere spojencov teraz nezahynul nik, pri Rusoch hovoríme o tisícke mŕtvych, pri Asadovi o desaťtisícoch."

Viditeľný dôkaz o útoku v Dúme ako prvý vďaka videu priniesla záchranárska organizácia Biele prilby, ktorá je podľa denníka Guardian neustálym terčom sýrskej a ruskej dezinormačnej propagandy. "Biele prilby na mieste dokumentujú nevyberané použitie chemických aj konvenčných zbraní. Asadovi to nabúrava jeho mediálnu politiku. Ale na druhú stranu by som nebral informácie Bielych prilieb ako jediný zdroj, musia mať ich informácie potvrdené z viacerých zdrojov," dodal Foltýn v Českej televízii.

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:35