StoryEditor

Žiaci bijú svojich učiteľov

24.01.2007, 23:00
V Španielsku sa správy o šikanovaní detí objavujú v spravodajských blokoch takmer každý deň. Podľa posledných prieskumov sa každé štvrté dieťa vo veku 7 až 17 rokov stáva obeťou psychického či fyzického týrania.

V Španielsku sa správy o šikanovaní detí objavujú v spravodajských blokoch takmer každý deň. Podľa posledných prieskumov sa každé štvrté dieťa vo veku 7 až 17 rokov stáva obeťou psychického či fyzického týrania. Na druhej strane sa agresivita žiakov zvyšuje aj proti učiteľom, ktorí sa stávajú nielen terčom psychického teroru či vydierania, ale aj fyzického napadnutia. A to nielen zo strany žiakov, ale dokonca aj ich rodičov. Až 13 percent učiteľov a profesorov priznalo, že sa stali terčom útoku svojich žiakov. Tri percentá priznali, že sa musia agresii podrobovať každý deň. Filmová fikcia? Nie, realita!
Tento novodobý fenomén treba pripisovať hlavne strate autority a rešpektu. Bez nich výučba jednoznačne nie je možná.
Španielski politici chcú chýbajúce koliesko niečím nahradiť a rozhodli sa autoritu "umelo" vytvoriť pomocou zákona. Podľa neho sa agresia voči učiteľom bude považovať za útok na verejného činiteľa. V niektorých autonómnych oblastiach Španielska už teraz kvalifikujú útok na učiteľa či profesora nie ako priestupok, ale ako trestný čin. A v snahe čo najskôr zastaviť túto šíriacu sa pliagu a odstrániť ju zo školských lavíc sudcovia naozaj pristupujú k tvrdým trestom.
Značne draho vyšlo neovládnutie svojho hnevu matku v Andalúzii, ktorá vylepila dve facky učiteľke svojho syna. Matka ihneď uznala, že sa zmýlila vo svojom konaní, napadnutá profesorka však svoju žalobu nestiahla. Trestný čin napadnutia ohodnotil sudca ako pokus o atentát a obžalovanej vymeral 5-mesačné väzenie a pokutu vo výške 60 eur. V ďalšej autonómnej oblasti Španielska, v Castellóne, sa lokálna polícia podrobuje špeciálnemu školeniu. Ich cieľom je oboznámiť policajný zbor s prípadmi školského šikanovania. Zároveň chcú šéfovia okrskov pripraviť svoj personál na prípadný profesionálny zásah a zaobchádzanie s agresormi, obeťou či so svedkami. Prítomnosť policajtov na školách a spolupráca špeciálnych agentov s učiteľmi či rodičmi by mohla byť podľa kompetentných tým správnym prostriedkom na zabrzdenie násilia a agresie na školách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:43