TASR/Reuters
StoryEditor

Prielom vo vzťahoch na Kórejskom polostrove: Lídri Severu a Juhu dostali priame spojenie

20.04.2018, 12:22
Autor:
ČTKČTK
Priama linka má zjednodušiť kontakty a obmedziť riziko nedorozumenia.

Severná a Južná Kórea dnes uviedli do prevádzky horúcu telefonickú linku medzi vodcami oboch krajín Kim Čong-unom a Mun Če-inom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu juhokórejského prezidenta.

Telefonické spojenie bolo vytvorené v rámci príprav na medzikorejský summit, ktorý je plánovaný na 27. apríla.

Zmenšenie rizika

Linka, ktorá je podľa juhokórejských médií prvým priamym telefonickým spojením medzi vodcami Južnej Kórey a KĽDR, má zjednodušiť kontakty a obmedziť riziko nedorozumenia v obdobiach zvýšeného napätia.

Podľa skoršieho vyjadrenia juhokórejskej prezidentskej kancelárie by Kim a Mun mali toto spojenie využiť ešte pred samitom. Spojenie má byť zachované aj po summite.

Úspešný test

Juhokórejská prezidentská kancelária dnes oznámila, že linka bola úspešne otestovaná telefonátom medzi juhokórejským prezidentským Modrým domom a severokórejskou Komisiou pre štátne záležitosti.

Táto Komisia bola zriadená v roku 2016 ako najvyšší rozhodovací orgán v KĽDR, v jej čele stojí Kim Čong-un a jej členmi sú podľa agentúry AP najmocnejší politickí a vojenskí činitelia, rovnako ako najvyšší predstavitelia vládnucej Kórejskej strany práce.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor s cestovateľom Martinom Navrátilom o tom, ako to funguje v Severnej Kórei:

"Pred chvíľkou bola zapojená historická priama telefónna linka medzi vodcami Juhu a Severu. Skúšobný hovor trval štyri minúty a 19 sekúnd ... Spojenie bolo hladké a kvalita hlasu veľmi dobrá. Bolo to ako volať susedovi," vyhlásil na tlačovej konferencii predstaviteľ juhokórejského prezidentského úradu Jon Kun-jong.

Otvoria ukončenie vojny

Prvý medzikorejský summit po viac ako desiatich rokoch sa uskutoční v demilitarizovanej pohraničnej zóne, v juhokórejskej časti obce Pchanmundžom. Hlavnou témou rokovania má byť vytvorenie denuklearizovaných zón Kórejského polostrova.

Južná Kórea tento týždeň uviedla, že chce na schôdzke tiež začať rozhovory o oficiálnom ukončení vojny na Kórejskom polostrove z rokov 1950-1953.

Zmierňovanie napätia

Donedávna medzi Soulom a Pchjongjangom panovalo značné napätie kvôli severokórejským zbrojným skúškam. Vo svojom novoročnom prejave sa ale severokórejský vodca Kim Čong-un prekvapivo vyslovil pre zlepšenie mezikorejských vzťahov a KĽDR následne vyslala výpravu na februárovú olympiádu do juhokórejského Pjongčangu.

Už v januári tiež Severná Kórea po takmer dvoch rokoch obnovila pohraničnú horúcu linku zaisťujúce naliehavú komunikáciu s Južnou Kóreou.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:04