Kim Čong-un (v strede) sa rád ukazuje s lídrami svojho jadrového programu Hong Sung-muom (vľavo) a Ri Hong-sopom (tretí zľava).Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un zastavuje svoj jadrový program, analytici varujú pred jednou vecou

21.04.2018, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Severná Kórea naposledy uskutočnila jadrovú skúšku vlani v septembri.

Hoci severokórejský vodca oznámil, že KĽDR zastavuje jadrové a raketové testy a uzavrie jadrovú strelnicu na severe krajiny, neexistujú známky toho, že sa Pchjongjang chystá vzdať už existujúcich zbraní.

V zahraničných médiách na to upozorňujú analytici. Rozhodnutie považujú za možný dôkaz severokórejského odhodlania k vyjednávaniu, ale aj rastúcej sebaistoty KĽDR.

​"Kim iba oznámil, že v tejto chvíli je jadrový výskum dokončený a že sa bude snažiť budovať ekonomiku," tvrdí podľa agentúry Reuters profesor Ko Ju-Hwan z univerzity v Soule. A dodáva, že Pchjongjang nie je pripravený sa vzdať existujúcich jadrových zbraní a rakiet.

Podľa jeho kolegu Nam Song-wuka vyvoláva Kimove rozhodnutie množstvo ďalších otázok. "Stále nie je jasné, či to znamená, že Severná Kórea v budúcnosti iba prestane usilovať o ďalší rozvoj jadrového programu alebo či uzavrie všetky jadrové zariadenia. A čo budú robiť s existujúcimi jadrovými zbraňami?" uviedol expert.

Prečo sa ju oplatí navštíviť? O tom sa rozprávala vlani šéfredaktorka HN Marcela Šimková s cestovateľom Martinom Navrátilom.

​Niektorí odborníci upozorňujú tiež na to, že Pchjongjang v minulosti často a náhle svoje rozhodnutia odvolal. Podľa Scotta La-Foyea, ktorý sa venuje analyzovaní satelitných snímok balistických rakiet, je možné Kimove oznámenie vnímať ako "prvú časť vyjednávania".

"(Rozhodnutie) môže byť veľmi jednoducho odvolané, ale tiež premenené na základ dohody. Nemalo by však byť chápané ako konkrétny sľub, malo by byť považované skôr za začiatok zložitej diskusie," povedal odborník.

"Môže to signalizovať, že Severná Kórea si je natoľko istá svojím jadrovým a raketovým programom, že si dovolila pozastaviť testovanie a počas funkčného obdobia (amerického prezidenta Donalda) Trumpa bude naoko sľubovať, že sa (zbraní) zbaví," povedala britskému denníku The Guardian Catherine Dillová z Inštitútu medzinárodných štúdií v Monterey.

Ako posilnenie severokórejskej sebaistoty v regióne vnímajú Kimove oznámenia aj ďalší experti.

"Vďaka úspešným jadrovým testom, si (Kim) celkom jasne myslí, že je v silnej pozícii a že na Kórejskom polostrove zavládla geopolitická rovnováha," uviedol pre web denníka The Daily Telegraph analytik Martyn Williams.

01 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 04 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:13