Reuters
StoryEditor

Súdruhovia a súdružky, Víťazný február bol prehratý február, povedal Zeman na zjazde KSČM

21.04.2018, 15:16
Zeman mal príhovor na zjazde KSČM. Pred budovou ho čakali odporcovia komunizmu.

Prezident Miloš Zeman na zjazde KSČM pripomenul obete minulého režimu. "To, čomu hovoríte Víťazný február, bol prehratý február. Pretože vytvoril monopol moci," povedal Zeman trom stovkám delegátov zjazdu, ktorý má zvoliť nové vedenie komunistickej strany.

Pred záverom svojho vystúpenia krátko spomenul súčasné vyjednávania o vláde hnutia ANO s ČSSD s toleranciou KSČM. Prezident Zeman nabádal, aby strana nezmeškala príležitosť a nekládla si premrštené podmienky.

"To, čomu hovoríte Víťazný február, bol prehratý február. Pretože vytvoril monopol moci," povedal Zeman trom stovkám delegátov zjazdu. Každý monopol vedie podľa prezidenta k degenerácii.

Komunisti sa stretli v Nymburku, aby zvolili nové vedenie. Po jesennom volebnom neúspechu je kreslo pod dlhoročným predsedom Vojtechom Filipom neisté. Jeho najväčšími súpermi sú europoslankyňa Katarína Konečná a doterajší podpredseda Jozef Skála. Otázkou zjazdu je, či sa niekomu z nich podarí získať dostatočný počet delegátov, aby Filipa dokázal poraziť.

Súčasný predák má na svojej strane výhodu. Aj napriek nelichotivým volebným výsledkom totiž prvýkrát v novodobej histórii ide o účasť komunistov vo vláde. Síce by sa tak dialo len z diaľky, aj tak ale majú súdruhovia a súdružky šancu hovoriť do obsadzovania kabinetu a presadzovať svoje zákony.

S týmto argumentom tiež Filip predstúpil pred delegátov. "Po 28 rokoch máme šancu presadiť niečo z nášho programu," povedal v úvodnom prejave. Dodal tiež, že nie je za predčasné voľby.

Zeman vyzval k pokániu

Filip má pred voľbou predsedu ešte jeden tromf. A opäť ide o komunistické "prvýkrát". Prvýkrát v porevolučnej ére sa mu na zjazd KSČM podarilo dostať prezidenta.

Miloša Zemana síce pred budovou Obecného domu vítal dav demonštrantov, vnútri ho ale delegáti hneď po príchode do sály odmenili vrelým a dlhým potleskom. Ten bol ešte väčší po tom, čo ich hradný pán pozdravil.

"Vážené súdružky, vážení súdruhovia," povedal im. Potom však začal s prejavom, ktorý rade delegátov nemusel byť úplne po chuti. Komunistov totiž vyzval na to, aby sa kajali kvôli zločinom päťdesiatych rokov. Spomenul justičné vraždy Milady Horákovej či Heliodora Píku. "Boli to zločiny," povedal Zeman jednoznačne.

Prejav ukončil pripomienkou, že v Česku môže vzniknúť vláda so silným vplyvom ľavice. O jej vytvorení totiž ide hnutiu ANO s ČSSD, komunisti by ju tolerovali výmenou za programové a personálne ústupky.

Zeman sa označil za stúpenca socializmu. Vyzval preto KSČM, aby vznik takejto vlády skutočne umožnila. "Nemajte prehnané požiadavky," varoval pred možným krachom rokovaní o novom kabinete.

Bojovne naladení "pionieri"

Okolo budovy, v ktorej sa zjazd odohráva, táborí početná skupina odporcov komunizmu. Niekoľko z nich sa obliekla do pionierskych či esenbáckých rovnošiat, majú mávatka aj transparenty ako na 1. mája. Len heslá sa od tých budovateľských radikálne líšia.

Objavujú sa nápisy "Stop komunizmu" alebo "Miloša do koša." Množstvo hesiel sa naváža do premiéra Andreja Babiša alebo pripomína umučenie farára Jozefa Toufara komunistami. Nechýbajú ani obrovské červené trenírky, ktoré sa od "partizánskej" akcie umeleckej skupiny Ztohoven stali jedným zo symbolov odporu proti Milošovi Zemanovi.

01 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 02 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 03 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 04 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave 05 - Modified: 2024-03-14 20:43:00 - Feat.: - Title: Bývalého prezidenta Zemana hospitalizovali v nemocnici. Mal by tam byť týždeň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:20