Reuters
StoryEditor

Experti na chemické zbrane odobrali v sýrskej Dúme vzorky

21.04.2018, 17:17
Autor:
ČTKČTK
Dúma sa 7. apríla stala terčom údajného chemického útoku, ktorý si vyžiadal cez 40 životov.

Experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes zahájili prácu v sýrskej Dúme pri vyšetrovaní chemického útoku, ktorý tam bol údajne spáchaný pred dvoma týždňami.

Vzorky, ktoré už odobrali, budú analyzované v laboratóriách v Holandsku, informovala podľa agentúry DPA OPCW, ktorá nevylúčila, že jej špecialisti pôjdu ešte raz.

Dúma sa 7. apríla stala terčom údajného chemického útoku, ktorý si vyžiadal cez 40 životov a ktorý opozičné sily a Západ pripisujú sýrskej vláde prezidenta Bašára Asada. Damask rovnako ako jeho spojenec Moskva obvinenia z útoku odmietajú.

Minulú sobotu Spojené štáty, Británia a Francúzsko reagovali koordinovaným vojenským úderom na sýrske ciele, ktoré podľa západných krajín slúžili na spracovávanie a ďalšie skladovanie chemických zbraní. Nikto pri náletoch nezomrel. Damask a Moskva nálety ale označili za agresiu proti suverénnemu štátu.

Bezpečnostný analytik Juraj Krúpa analyzoval pre HN aktuálnu situáciu v Sýrii po raketovom útoku západných krajín cez víkend.

​Experti z OPCW, ktorí boli poverení hľadaním stôp po údajnom útoku, sa do Dúmy doteraz nedostali, hoci do Damasku prišli už minulý víkend. Odklad misie Damask a Moskva okrem iného zdôvodnili bezpečnostnými rizikami.

Bezpečnostné tím OSN, ktorý do Dúmy prišiel ako predvoj misie OPCW, v utorok musel mesto opustiť, keď sa stal terčom streľby neznámych útočníkov. V piatok sa objavili špekulácie, že bol v Dúme videný voz OSN, agentúra Reuters ale vzápätí napísala, že išlo zrejme iba o vozidlo s poznávacou značkou typickou pre medzinárodné organizácie.

Francúzske ministerstvo zahraničia v utorok dalo najavo obavu, že dôkazy o chemickom útoky z Dúmy miznú, zatiaľ čo vyšetrovanie sa odkladá. Moskva obvinenia z marenia práce medzinárodných expertov odmieta.

Americký minister obrany Jim Mattis obvinil z marenia práce vyšetrovateľov OPCW sýrsku vládu. Damask je podľa neho známy tým, že "sa snaží odpratať dôkazy predtým, než sa na miesto dostane tím vyšetrovateľov".

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:34