sýria povstalciReuters
StoryEditor

Sýrska opozícia si neželá odchod amerických vojsk: Ešte nesplnili svoju úlohu

23.04.2018, 13:39
Autor:
ČTKČTK
Líder sýrskej opozície tvrdí, že krízu v Sýrii ukončí len dohoda medzi USA a Ruskom.

Spojené štáty si nemôžu dovoliť stiahnuť sa zo Sýrie, pretože úloha, ktorú tam chceli dosiahnuť, ešte nebola splnená. Povedal to hlavný vyjednávač sýrskej opozície Násir Hariri, ktorého dnes citovala agentúra Reuters. Americký prezident Donald Trump nedávno povedal, že chce amerických vojakov zo Sýrie stiahnuť, neskôr ale názor zmenil.

"Osobne si myslím, že USA nemôžu svojich ľudí zo Sýrie stiahnuť," povedal Hariri.

Prioritou je boj proti Islamskému štátu 

USA majú v Sýrii asi 2000 vojakov. Washington v minulosti podporoval skupiny, ktoré stáli v opozícii proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Assadovi. Výcvikový program pre nich ale vlani USA ukončili a zamerali sa na boj proti radikálnemu Islamskému štátu (IS). V ňom podporili arabsko-kurdskú koalíciu, ktorá vlani IS vytlačila z veľkej časti sýrskeho severu aj z jeho sídla, ktorým bolo mesto Rakka.

Trump svoje pôvodné ohlásenie o stiahnutí kontingentu zmenil s tým, že jeho poradcovia si myslia, že je potrebné, aby Američania zabránili IS sa znovu vrátiť.

Podľa Haririho IS porazený nebol a je potrebné zamerať sa na dôvody, ktoré mu pomohli k vzniku. Bez toho budú podľa neho doterajšie víťazstvá len dočasné. Hariri upozornil, že boj proti tejto skupine je prioritou USA.

Krízu môže ukončiť len dohoda medzi USA a Ruskom

Podľa neho je možné sýrsku krízu ukončiť jediným spôsobom, a to dosiahnutím politickej dohody, vďaka ktorej bude Asad nahradený niekým iným. "Je potrebné dosiahnutie medzinárodnej dohody, ktorá začne dohodou medzi USA a Ruskom," povedal Hariri.

Rusko vojensky Asadovi pomáha od roku 2015 a dopomohlo mu k víťazstvu na veľkej časti sýrskeho územia. Hariri povedal, že Moskva bude mať problém obnoviť predvojnové mocenské usporiadanie. "Rusko nebude schopné prevziať vojenskú kontrolu nad sýrskym územím. Situácia je oveľa komplikovanejšia ako dosiahnutie vojenských víťazstiev," povedal.

Reuters pripomenul, že Saudská Arábia minulý týždeň zopakovala, že je pripravená vyslať svojich vojakov do Sýrie, aby pôsobili v rámci koalície pod velením USA.

Hariri tvrdí, že Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty, ktoré v minulosti podporovali niektoré skupiny bojujúce v Sýrii, svoju podporu zastavili vplyvom politiky USA. "Vieme a vie to aj sýrsky národ, že keď USA naozaj chcú dosiahnuť politické riešenie a vložia sa do rokovaní, veci sa zmenia," povedal Hariri.

01 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 02 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:12