TASR/AP
StoryEditor

Poľský prezident Duda vetoval kontroverzný mediálny zákon

27.12.2021, 11:50
Autor:
TASRTASR
Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok vetoval kontroverzný zákon o vlastníctve médií, ktorý podľa kritikov mohol obmedziť slobodu tlače a bol namierený voči spravodajskej televízii TVN24.

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok vetoval kontroverzný zákon o vlastníctve médií, ktorý podľa kritikov mohol obmedziť slobodu tlače a bol namierený voči spravodajskej televízii TVN24.

Informovali o tom agentúry AFP a PAP. "Vetujem ho," uviedol Duda v televíznom vyhlásení.

Poľský prezident zdôraznil, že podpísanie zákona by Poľsko "stálo miliardy dolárov" a že v otázke "lex TVN" zdieľa názor mnohých občanov, že tento zákon nie je momentálne potrebný. Z nedávneho prieskumu estónskeho inštitútu United Survey totiž vyplynulo, že až polovica Poliakov je proti návrhu zákona.

"Prezidentský palác je vždy otvorený diskusiám a argumentom. Ďakujem za všetky názory, ktoré som si mohol vypočuť," uviedol Duda.

Podľa vlastných slov bol prezident už vopred rozhodnutý, že zákon nepodpíše.

"Nepodpísať dokument som zvažoval v každom prípade – to neskrývam. Zvažoval som však, či tento návrh zákona postúpim ústavnému súdu, alebo či ho vrátim Sejmu na opätovné prerokovanie," povedal prezident.

Novelu mediálneho zákona prijala v lete dolná komora poľského Národného zhromaždenia, aby ho následne horná komora parlamentu, Senát, s tesnou prevahou opozície v septembri odmietla.

Poslanci Sejmu však v polovici decembra o dokumente znova hlasovali a opätovne ho schválili.

Kritici videli v novelizácii mediálneho zákona pokus vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 – s americkými vlastníkmi – za jej kritické reportáže. Podľa navrhovanej novely by subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmeli byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS).

Ak by zákon nadobudol účinnosť, americká spoločnosť Discovery by bola nútená predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí.

Podľa spravodajského portálu Onet.pl znamená prezidentovo rozhodnutie praktický koniec lex TVN, pretože vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) nemá v Sejme dostatočnú silu na prelomenie veta.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 05 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:41