Reuters
StoryEditor

Útok v Toronte si vyžiadal najmenej desať mŕtvych. "Zabi ma," kričal útočník na policajta

23.04.2018, 20:13
Autor:
ČTKČTK
Svedkovia sa zhodujú, že vozidlo do ľudí vrážalo úmyselne.

Po tom, ako v pondelok zrážala dodávka chodcov v Toronte zomrelo najmenej desať ľudí a ďalších 15 bolo zranených. Informoval o tom šéf miestnej polície, podľa ktorého z výpovedí svedkov jasne vyplýva, že išlo o úmyselný čin. Vodičom bol 25-ročný Alek Minassian, ktorého motív polícia zatiaľ nepozná. Podozrivý muž podľa policajtov nie je spojený so žiadnou teroristickou organizáciou.

​Krviprelievanie začalo krátko pred 13:30 miestneho času (pred 19:30 SELČ) na rušnej obchodnej ulici v severnej časti mesta North York, keď boli na chodníkoch za slnečného popoludnia desiatky ľudí. Biela dodávka podľa svedkov zrazila chodca na priechode, vyšla na chodník a na úseku dlhom viac ako kilometer zrážala ľudí.

Išlo o úmyselný útok

"Moja kamarátka bola preč. Nemohla som ju nájsť. Všade okolo boli telá," opísala denníku Globe and Mail zamestnankyňa IT firmy Michele Kelmanová, ktorá tesne unikla smrti pri ceste z obeda. Kolegyňa, ktorá išla vedľa nej, jej v okamihu zmizla z očí, keď ju dodávka odhodila vysoko do vzduchu podobne ako ďalšie obete.

Svedkovia sa zhodujú, že vozidlo išlo rýchlosťou medzi 50 až 70 kilometrov za hodinu a do ľudí vrážalo úmyselne.

Policajti onedlho dodávku patriacu miestnej autopožičovni zastavili a muža zadržali. Podľa videa zo zatýkania zverejneného kanadskými médiami je zrejmé, že muž najprv na zasahujúceho policajta mieril pištoľou a kričal "zabi ma", zatiaľ čo strážca zákona mu vytrvalo opakoval, aby si ľahol na zem. Vodič nakoniec pištoľ zahodil a vzdal sa.

Bol skôr tichý a nenápadný

Šéf torontskej polície Mark Saunders médiám povedal, že polícia zadržala Minassiana, ktorý doteraz nemal žiadne problémy so zákonom a polícia ho neviedla na zozname nebezpečných osôb. Podľa zdrojov televízie CBC ide o vysokoškolského študenta žijúceho na severnom torontskom predmestí Richmond Hill. Polícia uviedla, že nie je spojený so žiadnou teroristickou organizáciou.

Podľa Saundersa zatiaľ nie je jasné, z akého popudu vodič zabíjal. Agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnosntný zdroj napísala, že vyšetrovatelia vidia ako pravdepodobný motív terorizmus, policajti to však oficiálne nepotvrdili.

Podľa ľudí, ktorí Minassiana poznajú či poznali, sa nikdy neprejavoval násilne a bol skôr tichý a nenápadný. Na torontskej strednej škole podľa spolužiačky Shereen Chamiovej navštevoval lekcie pre žiakov s výukovým handicapom. "Nebol spoločenský, ale ak si spomínam, bol absolútne neškodný," povedala podľa Reuters Chamiová.

01 - Modified: 2024-04-11 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci 02 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ford na steroidoch prichádza aj do Európy. Špičkové úpravy dostal pick-up i dodávka 03 - Modified: 2023-09-22 12:52:44 - Feat.: - Title: V lete kúrila, v zime naopak chladila. Legendárne auto z Československa má 55 rokov 04 - Modified: 2023-04-27 09:33:00 - Feat.: - Title: Šialený dizajn i luxus. Do Európy smeruje novinka inšpirovaná sedením v top lietadlách 05 - Modified: 2023-03-08 13:07:16 - Feat.: - Title: Ufónska dodávka pre rodinu ohromí. Vďaka cene obrovskému modelu odpustíte aj chyby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:05