StoryEditor

Pozostalí si v Bangladéši pripomenuli piate výročie zrútenia Rana Plaza

25.04.2018, 08:00

Niekoľko stoviek ľudí si v utorok na jednom z predmestí bangladéšskej metropoly Dháka pripomenulo piate výročie zrútenia továrenskej budovy, pri ktorom zahynulo vyše 1100 ľudí. Pozostalí a priatelia obetí, ako aj odboroví aktivisti, žiadali vyššiu peňažnú podporu pre postihnuté rodiny.

V osemposchodovej budove Rana Plaza sa nachádzalo päť prevádzok na výrobu odevov pre západné módne značky. Majiteľa budovy Sohela Ranu a 40 ďalších osôb obvinila polícia zo zabitia z nedbalosti po tom, ako ho štyri dni po incidente zadržala. Podnikateľ však dosiaľ ešte nebol odsúdený, pripomína agentúra DPA.

Účastníci spomienky vyslovili požiadavky na dlhodobú zdravotnú starostlivosť pre preživších, z ktorých mnohí stále trpia rozličnými telesnými komplikáciami a traumou. Až 80 percent zamestnancov budovy tvorili ženy vo veku 18 až 20 rokov. Príčinou nešťastia boli konštrukčné chyby a nepovolená nadstavba o tri poschodia.

"Päť rokov uplynulo, ale my stále trpíme. Mnohí z nás zúfalo potrebujú pomoc," uviedla na zhromaždení jedna z bývalých šičiek, ktorá prežila zrútenie budovy na predmestí Savar, približne 20 kilometrov od Dháky. Zúčastnení položili na mieste incidentu kvetiny, niektorí držali fotografie obetí a čierne zástavy na znak smútku.

Bangladéš, po Číne druhý najväčší výrobca odevov na svete, po tejto tragédii prijal rozsiahle bezpečnostné opatrenia. Pátranie po obetiach a ich vyťahovanie z ruín sa skončilo po troch týždňoch.

Módna revolúcia?

A ako sa to všetko týka nás, ľudí žijúcich na Slovensku? Mimovládna organizácia PDCS to na svojej sociálnej sieti ilustruje niekoľkými číslami. Napríklad tým, že každých desať minút skončí na Slovensku v odpade až 460 kilogramov textilu. Za rok tak dokážeme zaplniť len textilom tri futbalové ihriská do výšky siedmich poschodí.

PDCS

Na tieto a mnohé ďalšie skutočnosti poukáže aj séria podujatí s názvom Fashion Revolution (Módna revolúcia), ktorá tento týždeň prebehne vo viacerých slovenských a českých mestách.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:20