StoryEditor

Mužská subkultúra v Číne

11.08.2005, 00:00
Na plagáte pekinskej pôrodníckej kliniky siaha ruka dojčaťa po prste dospelého. "Nech je to dievča alebo chlapec. Nechaj ho žiť," stojí nad tým varovne. Dôvod apelu na budúcich rodičov je jasný. Potomok, ktorým je dievča, nie je v Číne príliš žiadané, mužskí udržiavatelia rodu znamenajú viac a majú tak väčšiu šancu prísť na svet.

Na plagáte pekinskej pôrodníckej kliniky siaha ruka dojčaťa po prste dospelého. "Nech je to dievča alebo chlapec. Nechaj ho žiť," stojí nad tým varovne. Dôvod apelu na budúcich rodičov je jasný. Potomok, ktorým je dievča, nie je v Číne príliš žiadané, mužskí udržiavatelia rodu znamenajú viac a majú tak väčšiu šancu prísť na svet. Preto sa mnohí v Číne snažia zabrániť tomu, aby sa narodilo dievča. "Je zakázané zisťovať v priebehu tehotenstva, či sa narodí dievča alebo chlapec," hlási preto varovne plagát.
V dôsledku reštriktívnej pôrodnej kliniky je tu pomer pohlaví novorodencov značne nevyvážený: 100 narodených dievčat na 120 narodených chlapcov. V jednej čínskej provincii existuje aj obec, kde je tento pomer u druhého narodeného dieťaťa 100 dievčat na 250 chlapcov.
O 15 rokov údajne nenájde nevestu až 40 miliónov mužov, ktorí sa budú chcieť oženiť, upozorňuje Li Wej-siung zo štátnej komisie pre obyvateľstvo a plánovanie rodiny. Tým by mohlo prísť k nárastu kriminality, násilným svadbám, únosom a prostitúcii.
Kvôli hroziacemu úbytku žien vyhlásil síce prezident Chu Ťin-tchao kampaň Starostlivosť o dievčatá, ale na druhej strane prispieva k existujúcemu nepomeru sama vláda. Od 80. rokov razí politiku podpory iba jedného dieťaťa v rodine. Obyvatelia miest môžu mať iba jedno dieťa, avšak môžu si kúpiť povolenie na to, aby mohli mať druhé. Šanghaj si necháva platiť v prepočte asi 120 000 korún, trojnásobok priemerného ročného príjmu v meste. To si môžu dovoliť iba majetní. Tí majú väčšinou dobré vzdelanie, čo sa hodí k plneniu vládneho cieľa "zvýšenia kvality obyvateľstva".
Obyvatelia Číny sa môžu legálne pokúsiť o druhé dieťa, ak sa narodí prvý raz "iba" dievčatko. "Na vidieku je však ťažké skoro pre každého mať dve dievčatá," hovorí Čang. Za úplatok lekári preto ignorujú zákaz informácií o pohlaví dieťaťa. Nepozvaní lekári s mobilným ultrazvukom ponúkajú svoje služby za pár korún. Pri neskorších žiadostiach o prerušenie tehotenstva nekladú lekári žiadne otázky. Politika redukcie obyvateľstva má prednosť. Bez politiky "jedného dieťaťa" by Čína mala podľa prepočtu namiesto 1,3 miliardy obyvateľstva približne 1,6 miliardy. Pilotný projekt zameraný na chudobné regióny sľubuje každému rodičovi, ktorý sa riadi pôrodnými zásadami, že bude dostávať po 60 roku života mesačne asi 1 800 korún.
Strach z chudoby prinúti podľa expertov obyvateľa k tomu, aby mali medzi potomkami aj dievčatá. Problém však je, že politika "jedného dieťaťa" vedie k tomu, že sa v budúcnosti bude čím ďalej menej mladých ľudí starať o čím ďalej viac starých ľudí. "V západnej Európe trvalo vyše sto rokov, než začala starnúť," zdôrazňuje expertka Thorborgová, "v Číne iba 30 rokov."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. september 2024 21:10