Reuters
StoryEditor

Putin nariadil vydať nový atlas sveta. Budú v ňom ruské zemepisné názvy

28.04.2018, 07:22
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident chce tiež odtajniť mapy zo sovietskych čias.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vydať nový atlas sveta využívajúci zemepisné pomenovania, ktoré pôvodne vymysleli ruskí objavitelia, a nie v súčasnosti bežnejšie západné názvy. Takéto prekrývanie "geografickej pravdy" podľa Putina už nemožno ďalej znášať, pretože tým zaniká aj historická stopa o príspevku Ruska k poznaniu Zeme.

"Nesmieme trpieť zhovievavosťou a ľahostajnosťou k zatajovaniu historickej a v danom prípade aj geografickej pravdy," vyhlásil Putin v piatok na zasadnutí špičiek Ruskej zemepisnej spoločnosti.

"Náuka o miestnych názvoch si zaslúži zvláštnu pozornosť. Stretávame sa teraz so situáciou, kedy ruské názvy, ktoré v minulých storočiach a desaťročiach dávali naši výskumníci a cestovatelia, postupne miznú z máp sveta," objasnil.

Zvlášť viditeľné je to podľa prezidenta v Antarktíde, odkiaľ sa takmer vytratili názvy použité ruskými moreplavcami. "Len málokto vie, že Smithov ostrov sa pôvodne volal Borodino, Snow bol Malyj Jaroslavec a Livingstonov ostrov je vlastne Smolensk," vyhlásil.

Putin však pripustil, že táto situácia nastala aj vinou skutočnosti, že verejnosti chýbajú moderné ruské mapy, a to aj kvôli utajovacej mánii, pretrvávajúcej zo sovietskych čias. "Voľne dostupné sú len zahraničné mapy, kde spravidla figurujú druhotné názvy geografických objektov," konštatoval Putin.

S prípravou nového atlasu tak majú podľa prezidenta pomôcť ako experti zemepisnej spoločnosti, tak ministerstvo obrany, ktoré má odtajniť svoje kartografické podklady, a to aj "pre cestovateľov a turistov" a za pomoci počítačových technológií, pracujúcich on-line. "Utajovanie mnohých máp sa zjavne stalo zastaraným a vyzerá archaicky," konštatoval ruský prezident, ktorý súčasne stojí na čele spomínanej zemepisnej spoločnosti.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:56