StoryEditor

Je hydina bezpečná?

27.10.2005, 00:00
Autor:
ReutersReuters

Európska komisia včera vyhlásila, že spotrebitelia sa nemusia báť nákazy vtáčou chrípkou z hydinárskych produktov alebo mäsa. Reagovala tak na značný pokles dopytu v Európskej únii v posledných dňoch v dôsledku obáv z vtáčej chrípky. "Veterinárne kontroly na farmách a tok informácií ochraňujú spotrebiteľov v EÚ pred akýmkoľvek potenciálnym rizikom nákazy patogénnou vtáčou chrípkou," povedal hovorca Európskej komisie Philip Tod. Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako agentúra pre bezpečnosť jedla EÚ oznámila, že nevie vylúčiť možnosť, že sa vírus môže šíriť aj jedlom. Tod zároveň potvrdil zákaz dovozu hydiny z oblastí s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky. Zlé správy prišli do Bruselu z európskeho referenčného laboratória v britskom Weybridge. Labute z jazera Grudnjak v Chorvátsku zomreli na vírus vtáčej chrípky typu H5N1, ktorý je smrteľný aj pre ľudí. EK už predtým zakázala dovoz hydiny a divých vtákov z Chorvátska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:39