Medzi prvky správania človeka závislého na internete patrí: • prehnaná zaujatosť internetovými aktivitami (neustále premýšľa o tom, kedy bude môcť zase "ísť na internet" bez konkrétneho dôvodu) • vnímaná potreba byť na internete • neschopnosť prežívať šťastie bez možnosti pripojiť sa k internetu • neschopnosť odrieknuť si internet • náladovosť, podráždenosť či depresie v prípade, že nie je možné pripojiť sa k internetu • neschopnosť dodržať svoj vlastný plán, neschopnosť odpojiť sa • kvôli aktivitám na internete je schopný riskovať priateľstvo, zamestnanie či partnerský vzťah • klame o aktivitách na internete svojim blízkym, terapeutovi alebo ostatných • používa internet ako únik z problémov alebo k ovplyvneniu náladyPixabay
StoryEditor

Muž sa súdi s rodnou krajinou. Francúzsko mu zobralo doménu, ktorú vlastnil 20 rokov

01.05.2018, 00:00
Autor:
emoemo
Od roku 1994 prevádzkoval web France.com, až kým sa Francúzsko nerozhodlo, že ho chce pre seba.

Rodený Francúz, ktorý teraz žije v New Yorku, si v roku 1994 zaregistroval internetovú doménu France.com.

Mala slúžiť ako "digitálny kiosk" pre amerických milovníkov všetkého francúzskeho. V roku 2015 sa však Francúzsko pokúsilo na súde doménu "vyvlastniť". Muž na svoju rodnú krajinu podal žalobu a obviňuje ju z nezákonného obsadenia domény.

Francúzi ho podporovali

Američan pôvodom z Francúzska Jean-Noel Frydman používal webovú doménu France.com viac ako dve desaťročia.

Na jej obsahu často spolupracoval s oficiálnymi francúzskymi úradmi, napríklad generálnym konzulátom v Los Angeles alebo ministerstvom zahraničia. Frydman tvrdí, že francúzska vláda o aktivitách webu vedela a jeho iniciatívu pravidelne podporovala, píše portál CNBC.

Na názve štátu parazitoval

V roku 2015 ale Francúzsko iniciovalo súd, ktorého cieľom bolo vyvlastnenie domény v jeho prospech. Podľa vlády Frydman nemal na použitie mena štátne povolenie a jeho biznis na názve štátu v doméne parazitoval.

Po trojročnej právnej bitke Frydman nakoniec o svoje práva prišiel a tento rok v marci bola doména France.com prevedená na francúzske ministerstvo zahraničia.

Doménu mu zobrali

Spoločnosť Web.com, ktorá Frydmanovi v roku 1994 doménu predala, prevod vykonala bez upozornenia a kompenzácie v prospech pôvodného prevádzkovateľa.

"Som zrejme jeden z ich najstarších zákazníkov," povedal Frydman o firme Web.com portálu Ars Technica. "Žiadna z firiem po celom svete so mnou nikdy takto nezaobchádzala. Keď sa to stalo mne, môže sa to stať komukoľvek," sťažuje sa.

Web presmerovávajú

Muž sa ale nevzdáva a podal žalobu na znovuzískanie doménového mena, ktoré podľa svojich slov získal oprávnene. Francúzsko obviňuje z kybernetického squatterstva a ukradnutie jeho práv.

V súčasnej dobe sa web France.com automaticky presmerováva na anglickú verziu domény France.fr, teda oficiálny turistický portál Francúzska.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:36