Reuters
StoryEditor

Maltská polícia popiera, že jej seržant pomohol obvineným z vraždy novinárky

01.05.2018, 20:41
Autor:
TASRTASR
Poslanec Jason Azzopardi v maltskom parlamente povedal, že istý seržant vopred upozornil trojicu podozrivých na policajnú raziu.

Maltská polícia v utorok dôrazne odmietla tvrdenia, ktoré zazneli v parlamente a podľa ktorých policajný seržant varoval troch mužov obvinených z vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej pred tým, že majú byť zadržaní. Informovala o tom agentúra DPA.

Poslanec Národnej strany a právnik rodiny Caruanovej Galiziovej Jason Azzopardi v maltskom parlamente v pondelok povedal, že istý seržant vopred upozornil trojicu podozrivých na policajnú raziu zo 4. decembra, ktorá viedla k ich zadržaniu.

Motív vraždy nie je stále známy

Bratia Alfred a George Degiorgiovci sú spolu s Vinceom Cassarom obvinení z útoku bombou nastraženou v aute Caruanovej Galiziovej, pri ktorej výbuchu investigatívna žurnalistka vlani 16. októbra zahynula. Všetci obvinenia popierajú. Motív vraždy nie je stále známy a vyšetrovanie toho, kto si čin objednal, pokračuje.

Azzopardi v parlamente povedal, že pri zatýkaní podozrivých sa objavili najmenej tri náznaky, že vedeli o nadchádzajúcom policajnom zásahu: svoje mobilné telefóny hodili do mora, nemali pri sebe žiadne kľúče a jeden z nich mal na ruku napísané telefónne číslo partnerky.

Poslanec tiež tvrdí, že seržanta údajne zodpovedného za únik informácií následne preložil z jednotky pre kriminálne spravodajstvo samotný policajný prezident, ktorý voči nemu nepodnikol žiadne disciplinárne kroky.

Azzopardi okrem toho obvinil zo spoluviny na vražde maltské spravodajské služby a opýtal sa, ako mohli neodhaliť pripravovaný zločin, keď od augusta 2017 odpočúvali telefóny podozrivých. "Namiesto toho, aby nás chránili, sú spravodajské služby využívané na ochranu zločincov," vyhlásil poslanec.

Hovorca premiéra to označil za "lži"

Polícia v utorkovom vyhlásení tvrdenia Azzopardiho poprela. "Maltská polícia odmieta, že by existoval nejaký dôkaz podporujúci tvrdenie, že dostala upozornenie na vraždu pred tým, ako k nej došlo," píše sa v stanovisku.

"Kroky podniknuté proti zmienenému seržantovi nemajú nič do činenia s údajným upozornením na operáciu, ktorá viedla k zadržaniu troch obvinených. Okrem toho uvedený seržant nebol nijako zasvätený do informácií súvisiacich s uvedenou operáciou" voči podozrivým, citovala políciu DPA.

Výroky zákonodarcu odmietol aj hovorca premiéra Josepha Muscata, ktorý ich označil za "lži" a spýtal sa, prečo si právnik pracujúci na tomto prípade zvolil pre svoje tvrdenia pôdu parlamentu, kde má imunitu, a nie súd.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:07