StoryEditor

Neradostné vízie starnúcej Európy

17.03.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Európa starne, čo so sebou prináša množstvo výziev a problémov, ktoré treba riešiť. V roku 2030 bude v únii v aktívnom veku (15 až 64 rokov) o 20,8 milióna ľudí menej ako dnes. Na každé dve aktívne osoby bude pripadať človek v neproduktívnom veku (nad 65 rokov).
V zelenej knihe o demografických výzvach na to včera upozornila Európska komisia. Hlavnými problémami je nedostatočná pôrodnosť a starnutie populácie. "Situácia z demografického hľadiska v Európe je vážna a mení sa spôsobom, na ktorý treba reagovať," vyhlásil komisár pre sociálne otázky a zamestnanosť Vladimír Špidla. V roku 2003 predstavoval prirodzený prírastok populácie len 0,04 percenta, v nových členských štátoch EÚ, s výnimkou Malty a Cypru, populácia klesla. Miera pôrodnosti je v každej krajine EÚ pod prahom nevyhnutným na obnovu populácie (2,1 dieťaťa na ženu) a v mnohých krajinách klesla pod 1,5 dieťaťa. Najhoršie sú na tom Cyprus a Česko s 1,17 dieťaťa, len tesne pred nimi je Slovensko. Populácia EÚ bude preto v najbližších rokoch rásť len veľmi pomaly a aj to najmä vďaka imigrácii, o dve desaťročia však začne klesať.
Druhým prejavom demografického vývoja je výrazné starnutie populácie. Keďže sa predlžuje priemerný vek ľudí a pôrodnosť je nízka, v spoločnosti pribúda starých a ubúda mladých ľudí. Zatiaľ čo dnes je v EÚ asi 16 percent ľudí vo veku nad 65 rokov, v roku 2030 to bude už 23 percent a v roku 2050 viac ako 30 percent.
Podľa komisára Špidlu takýto vývoj vyvolá ďalekosiahle zmeny vo všetkých oblastiach života a ekonomiky, zdravotnej či sociálnej starostlivosti, verejnej doprave, bytovej výstavbe či dokonca politike. Cieľom zelenej knihy je preto upozorniť na demografické problémy a vyvolať veľkú debatu, ako im najlepšie čeliť. Špidla vidí niekoľko možných odpovedí. Keďže bude chýbať asi 20 miliónov pracovných síl, je podľa neho potrebné využiť všetky zdroje, ktoré EÚ má. Cieľom je do roku 2010 miera zamestnanosti 70 percent, dnes je to len 63 percent. "Takže tu sú rezervy," uviedol komisár. Na ich využitie je však nutné veľmi podstatne zmeniť a uľahčiť prepojenie rodinného a pracovného života, zmeniť typy vzdelávania, intenzívne sa venovať národnostným menšinám, ktorých zastúpenie na pracovnom trhu je nízke.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 16:41