Reuters
StoryEditor

Marx nie je zodpovedný za zločiny komunizmu. Juncker sa zastal kontroverzného filozofa

04.05.2018, 20:29
Autor:
ČTKČTK
V sobotu bude v centre Trieru odhalená Marxova socha v nadživotnej veľkosti, ktorú mestu darovala Čína.

Filozof a revolucionár Karl Marx by mal byť vnímaný v kontexte svojej doby a nemala by sa na neho zvaľovať zodpovednosť za zločiny komunizmu. V príhovore v západonemeckom Trieri to dnes pri príležitosti dvestého výročia Marxovho narodenia povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. V rodisku nemeckého mysliteľa sa v sobotu otvorí niekoľko výstav, v centre mesta bude odhalená jeho socha v nadživotnej veľkosti. Proti oslavám Marxovho narodenia sa konajú aj protesty.

"Karla Marxa je potrebné chápať v kontexte jeho doby," uviedol Juncker vo svojom prejave. "Za to, že jeho neskorší nasledovníci použili hodnoty, ktoré formuloval, a slová, ktoré na opis týchto hodnôt našiel, ako zbrane proti iným, nemožno povolávať k zodpovednosti Karla Marxa," dodal predseda Európskej komisie, ktorý pochádza z politického tábora kresťanských demokratov.

Pri slávnosti v trevírskej bazilike sa Marxa dnes zastala tiež Malu Dreyerová, sociálnodemokratická premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, v ktorej myslitelovo rodisko leží. "Zločiny, ktoré boli v 20. storočí v jeho mene spáchané na miliónoch ľudí, nemôžeme dávať za vinu jemu," uviedla.

Krátko pred prejavom Dreyerovej vyviedli organizátori z baziliky, ktorú zaplnila zhruba tisícka hostí, človeka, ktorý proti Marxovi a jeho odkazu hlasno protestoval. "Ceremónia sem alebo tam, je dobre, že je u nás možné slobodne vyjadriť svoj názor," komentovala incident Dreyerová.

Slávnostný akt predchádzal sobotňajšiemu otvoreniu niekoľkých výstav venovaných najslávnejšiemu trevírskému rodákovi. Najväčšiu z nich s názvom Karl Marx 1818-1883. Život. Dielo. Doba. si budú môcť záujemcovia z radov verejnosti prezrieť v Rýnskom múzeu až do 21. októbra. V Marxovom rodnom dome sa otvorí v sobotu nová stála výstava.

V sobotu bude v centre mesta odhalená tiež Marxova socha v nadživotnej veľkosti, ktorú mestu darovala Čína. Vztýčenie pomníka kontroverzného mysliteľa vyvolalo protesty. Dnes večer sa napríklad v Trieri uskutoční podujatie protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), na ktorom s príhovorom vystúpi ako hlavný hosť bývalý český prezident Václav Klaus. Na sobotu AFD plánuje tichý protestný pochod mestom.

Jeden z duchovných otcov komunizmu sa v Trieri narodil 5. mája 1818 a v meste neďaleko francúzskych hraníc strávil prvých 17 rokov svojho života. Trier sa dvojsté výročie od jeho narodenia snaží využiť aj na posilnenie svojho významu. Nalákať chce okrem iného nových turistov, napríklad z Číny ich podľa DPA do mesta hlavne kvôli slávnemu rodákovi už teraz prichádza ročne okolo 150-tisíc.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 04 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 05 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:12