Reuters
StoryEditor

"My jeho režim zvrhneme." Izraelský minister pohrozil likvidáciou Bašára Asada

07.05.2018, 14:42
Autor:
ČTKČTK
V Izraeli sa hovorí o iránskej odvete, ktorou Teherán pohrozil za izraelský útok na sýrsku základňu, ktorú využívali Iránci.

Člen izraelskej vlády Juval Steinic dnes pohrozil fyzickou likvidáciou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ak sýrsky režim umožní Iránu zaútočiť zo svojho územia na Izrael. Informujú o tom miestne médiá. V Izraeli sa hovorí o iránskej odvete, ktorou Teherán pohrozil za izraelský útok na sýrsku základňu, ktorú využívali Iránci. Teherán je v súčasnej sýrskej vojne spojencom Damasku a má v Sýrii aj členov revolučných gárd, z ktorých sedem pri izraelskom útoku prišlo o život.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor s bezpečnostným analytikom Jurajom Krúpom z polovice apríla o situácii v Sýrii:

​Steinic je ministrom energetiky a členom užšieho, bezpečnostného kabinetu. Povedal, že ak sýrsky režim nezabráni Iráncom zaútočiť na Izrael zo sýrskeho územia, môže byť Asad zlikvidovaný. "Ak bude Asad naďalej umožňovať Iráncom operovať zo sýrskeho územia, mal by si uvedomiť, že si podpísal rozsudok smrti a že to bude znamenať jeho koniec. My jeho režim zvrhneme," citoval Steinica portál Ynet.

"Asad si nemôže v pokoji sedieť v paláci a upevňovať svoj režim, zatiaľ čo sa zo Sýrie stáva základňa pre útoky na Izrael. Je to veľmi prosté," pokračoval Steinic.

Cieľom majú byť vojenské objekty na severe Izraela

Výpady súvisia s útokom, pri ktorom bola 9. apríla zasiahnutá sýrska základňa T-4 pri Homse, kde podľa Izraela iránske revolučné gardy pripravovali bezpilotné lietadlá k útokom v Izraeli. Útok sa pripisuje izraelskej armáde, aj keď Izrael to nepotvrdil. Pri neskoršom útoku bola zasiahnutá iná základňa na severe Sýrie a o život tam prišlo 20 iránskych vojakov. Aj táto akcia sa pripisuje Izraelu.

V nedeľných nočných správach izraelskej televízie sa objavila informácia, že izraelská armáda a tajné služby získali informácie, že Iránci v Sýrii chystajú odvetnú akciu, ktorej sa majú zúčastniť revolučné gardy, spojenecký Hizballáh a ďalší šíitski bojovníci nasadení v Sýrii na strane tamojšej vlády.

Cieľom majú byť vojenské objekty na severe Izraela. Predstavitelia obývaných oblastí izraelského severu dostali podľa izraelskej tlače pokyn nevydávať špecifické výzvy obyvateľom a pokračovať v každodennej činnosti.

Blíži sa rokovanie s Putinom

Na otázku, či je múdre vyhrážať sa Asadovi pred cestou premiéra Benjamina Netanjahua do Moskvy, kde bude predseda vlády rokovať s prezidentom Vladimirom Putinom, teda ďalším Asadovým spojencom, Steinic povedal, že je dôležité s Putinom rokovať.

"Všetci musia chápať, že máme hranice, za ktoré nikoho nepustíme. Ak má niekto záujem zabezpečiť Asadovo prežitie, mal by mu povedať, aby zabránil útokom na Izrael raketami alebo dronmi," povedal Steinic.

Netanjahu a Putin majú konať v Moskve v stredu.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:57