StoryEditor

Poľsko čaká proces pre zámenu liekov

14.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Poľskí manželia Gembalczykovci žalujú farmaceutickú spoločnosť Jelfa, ktorá na trh dodala zlý liek corhdron.

Poľskí manželia Gembalczykovci žalujú farmaceutickú spoločnosť Jelfa, ktorá na trh dodala zlý liek corhydron. Renata Gembalczyková po užití lieku upadla do bezvedomia. Zachránila ju len rýchla lekárska pomoc. V celom Poľsku zaznamenali už 27 prípadov úmrtí, ktoré by mohli súvisieť s podaním lieku corhydron. Je to liek proti astme a alergiám. Farmaceutická spoločnosť omylom naplnila viac ako 6-tisíc balení tohto lieku iným, smrteľne nebezpečným chlorsuccillínom. Ten sa používa v chirurgii ako anestetikum a ako látka uvoľňujúca svalstvo.
Renata Gembalczyková už niekoľko rokov trpí alergiami. Po záchvate si dala dvojitú dávku corhydronu. Upadla do bezvedomia a len vďaka pohotovej reakcii manžela a syna, ktorí privolali lekára, prežila.
Počas kontroly v spoločnosti Jelfa sa napríklad ukázalo, že na mnohých ampulkách s liekmi chýbajú etikety. Spoločnosť musela dočasne zastaviť akúkoľvek výrobu. Ministerstvo zdravotníctva naďalej vyzýva Poliakov, ktorí majú doma corhydron, aby ho hneď vrátili do lekární. Všetky chybné balenia liekov distribuovala farmaceutická spoločnosť len do poľských lekární, na trh do okolitých krajín sa nedostal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 00:36