Malajzia premiérTASR/AP
StoryEditor

Najstarší zvolený politik na svete. Nový premiér Malajzie má 92 rokov

10.05.2018, 15:11
Autor:
ČTKČTK
Mahathir Mohamad je o 61 rokov starší než rakúsky premiér Sebastian Kurz.

Na čele Malajzie bude najstarší premiér na svete, 92 ročný  Mahathir Mohamad. V stredajších parlamentných voľbách v krajine totiž prekvapivo zvíťazila jeho opozičná aliancia nad Národným frontom (BN), ktorý krajine vládol po celú dobu od získania nezávislosti od Británie v roku 1957. Agentúra Reuters informovala, že Mahathir bol dnes na audiencii u kráľa a že nový premiér by mal dnes zložiť prísahu.

V 222 člennom parlamente získala aliancia štyroch opozičných strán väčšinu 113 kresiel, koalícia doterajšieho premiéra Najiba Razaka potom 79 kresiel.

Jeho priaznivci zaplavili ulice 

Okolo odovzdania moci ale dnes panovali v Malajzii pochybnosti. Razak síce vyhlásil, že "príjme verdikt ľudu", zároveň ale uviedol, že žiadna zo strán v opozičnej aliancii nezískala v parlamente väčšinu, a teraz je oficiálne na malajzijskom kráľovi, aby rozhodol, kto kabinet sformuje. 

Mohamad vo svojom prejave po zverejnení výsledkov volieb všetky pochybnosti odmietol, vyhlásil, že má jasný mandát na zostavenie vlády, a zdôraznil, že by mal byť okamžite menovaný premiérom. "Musíme mať túto vládu bez omeškania, ešte dnes. Je potrebné urobiť veľa práce. V krajine vládne chaos," uviedol. Jeho priaznivci medzitým zaplavili ulice na oslavu nečakaného víťazstva opozície.

Malajzijský opozičný blok Mohamada prekvapivo vymenoval svojím kandidátom na premiéra tento rok v januári, pretože najpopulárnejší opozičný vodca Anwar Ibrahim je v súčasnej dobe vo väzení. K päťročnému trestu odňatia slobody bol Ibrahim odsúdený v roku 2014 za homosexualitu.

Ibrahim, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2013 doviedol opozícii k zatiaľ najlepšiemu volebnému výsledku v dejinách, označuje trest za politicky motivovaný a tiež organizácie pre ľudské práva proces proti nemu odsúdili.

Premiérom sa stal už v roku 1981

Mahathir Mohamad bol v minulosti tiež členom vládnuceho Národného frontu a od roku 1981 až 2003 bol malajzijským premiérom. Pod jeho vedením sa Malajzia stala jedným z ázijských ekonomických tigrov, jeho vláda bola ale kritizovaná ako autoritárska.

Mohamad je tiež označovaný za mentora svojho terajšieho súpera z volieb Najiba Razaka, ktorý sa stal premiérom v roku 2008. Povesť premiéra Razaka poškodil v poslednej dobe korupčný škandál okolo investičného fondu 1MDB, ktorý Razak založil.

Boli z neho ukradnuté asi štyri miliardy dolárov a o prípad sa zaujíma Švajčiarsko aj Spojené štáty. Na Razakovom osobnom konte sa objavilo vyše 680 miliónov dolárov.

Razak všetky obvinenia razantne odmietol a malajzijské úrady ho očistili, fond je ale stále v niekoľkých krajinách predmetom vyšetrovania. V roku 2016 tento škandál prinútil expremiéra Mahathira Mohamada k tomu, že opustil rady Národného frontu a pridal sa na stranu opozície. Ako dôvod uviedol, že nechce "byť spájaný so stranou, ktorá je vnímaná ako zoskupenie podporujúce korupciu".

Mohamad po vyhratých voľbách sľúbil, že jeho aliancia nemieni začať "hon na čarodejnice", ale že Razak bude čeliť dôsledkom, ak sa preukáže, že porušil zákony.

Napriek Mohamadovmu historickému víťazstvu sa nad jeho budúcnosťou vznášajú otázniky. Pred volebnou výhrou podľa BBC tvrdil, že má v úmysle zostať na čele vlády dva roky a potom odstúpiť. Sľúbil tiež, že zariadi milosť pre Anwara Ibrahima a otvorí tak cestu pre jeho nástup k moci.

01 - Modified: 2024-04-23 05:42:00 - Feat.: - Title: Pri zrážke vojenských vrtuľníkov v Malajzii zahynulo desať ľudí 02 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 03 - Modified: 2024-01-30 15:28:23 - Feat.: - Title: India už čoskoro predbehne Čínu, Malajzia exceluje v modernom odvetví 04 - Modified: 2023-12-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi 05 - Modified: 2023-08-30 18:50:16 - Feat.: - Title: Naí Dillí a Malajzia protestujú proti územným nárokom Číny v novej mape, privlastnila si indický štát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:16