StoryEditor

Discovery neštartoval kvôli počasiu

03.07.2006, 00:00
Autor:
BBCBBCČTKČTK
Raketoplán Discovery nemohol pre nepriaznivé počasie odštartovať. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) odložil plánovaný štart zo soboty večera SELČ na nedeľu večer. Predpoveď počasia ale ani nedeľňajšiemu štartu nedávala veľkú nádej.

Raketoplán Discovery nemohol pre nepriaznivé počasie odštartovať. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) odložil plánovaný štart zo soboty večera SELČ na nedeľu večer. Predpoveď počasia ale ani nedeľňajšiemu štartu nedávala veľkú nádej.

Búrková oblačnosť
NASA zrušila štart Discovery na poslednú chvíľu. V oblasti Kennedyho strediska na Floride, odkiaľ mal raketoplán vyštartovať o 21.48 SELČ, bola príliš veľká búrková oblačnosť. "Pre dnešok sme let zrušili," vyhlásil hovorca NASA len desať minút pred štartom. Podľa predpovede počasia je 70-percentná pravdepodobnosť, že štart nebude možný ani v nedeľu večer.
Príčinou odkladov sú búrkové oblaky nabité elektricitou. NASA je veľmi opatrná čo sa týka búrok od roku 1969, keď Apollo 12 zasiahol blesk, ktorý poškodil elektroniku na palube. Misia Apolla 12 však po problémoch nakoniec pokračovala. Raketoplán
Discovery má na štart čas do 19. júla, keď sa zavrie takzvané štartovacie okno.

Riziková izolačná pena
Súčasná misia má byť pre Discovery druhou počas necelého roku, pričom štart bol pôvodne plánovaný na máj. Vtedy misiu pre problémy s palivovou nádržou odložili. Misia je kritickou skúškou pre NASA, ktorá na Discovery testuje bezpečnostné úpravy. Zvýšenie bezpečnostných štandardov je reakciou na haváriu raketoplánu Columbia ešte v roku 2003. Zatiaľ neboli vyriešené problémy s penovou izoláciou obaľujúcou palivovú nádrž, ktorej odtrhnutie počas letu sa stalo osudným Columbii a siedmim členom jej posádky. Kus peny sa odtrhol aj počas vlaňajšieho letu Discovery, no bez vážnejších následkov.
NASA napriek problémom odhaduje riziko zničenia raketoplánu na jeden ku sto. Podľa šéfa NASA Mika Griffina problém s izolačnou penou nijako neohrozuje posádku. V prípade úspechu misie chce NASA uskutočniť do roku 2010 ďalších 17 letov, potom by všetky raketoplány mali dostať definitívny stop pre lietanie.

01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V kalendári je len elita salónov 02 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príťažlivosť v štýle zoom - zoom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:49