StoryEditor

Blair hľadá podporu pre svoj malý rozpočet

01.12.2005, 23:00
Britský premiér Tony Blair sa dnes v Budapešti stretne s predstaviteľmi V4, aby prediskutoval rozpočet Európskej únie na roky 2007 až 2013. Britské predsedníctvo budúci týždeň svojim európskym partnerom predloží návrh nižšieho rozpočtu, avšak bez reformy poľnohospodárskych dotácií.

Britský premiér Tony Blair sa dnes v Budapešti stretne s predstaviteľmi V4, aby prediskutoval rozpočet Európskej únie na roky 2007 až 2013. Britské predsedníctvo budúci týždeň svojim európskym partnerom predloží návrh nižšieho rozpočtu, avšak bez reformy poľnohospodárskych dotácií. Podľa uniknutých informácií chce znížiť podporu pre chudobné regióny o desať percent. Argumentom britských predstaviteľov je, že nováčikovia jednoducho nedokážu absorbovať sumy, aké pre ne boli vyčlenené v predošlom návrhu rozpočtu z dielne luxemburského predsedníctva. Znížením celkovej sumy by teda podľa Londýna nedostali menej, najmä ak budú zmiernené podmienky čerpania z fondov.
Nováčikovia avizovali, že so znížením podpory pre regióny nebudú súhlasiť. Poľský premiér Marcinkiewicz dal včera jasne najavo, že sa Varšava peňazí nevzdá. V stávke budú podľa neho poľsko-britské vzťahy. "V ťažkej situácii spoznáte, kto je váš skutočný priateľ," povedal Marcinkiewicz.

Váhavé Slovensko?
Nováčikovia v liste určenom pre Blaira odmietajú zníženie pomoci pre chudobnejšie regióny. Európske médiá včera špekulovali o tom, že v aliancii nováčikov sú trhliny. Slovensko podľa diplomatov citovaných viacerými agentúrami váhalo, či sa pripojí k výzve desiatky. Lákadlom preň majú byť technické úľavy pri čerpaní eurofondov - napríklad predĺženie obdobia na financovanie projektov, platenie dane z pridanej hodnoty z peňazí EÚ či možnosť zapojiť súkromný sektor do spolufinancovania. Ako aj prísľub Británie o zvýšení financovania uzavretia blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.
"Nebudeme pripravení akceptovať zníženia pridelených súm pre nové členské krajiny v kohéznej politike a vo vidieckom rozvoji," uvádza sa v návrhu listu desiatich nováčikov. Niektoré zdroje uvádzali, že Slovensko tento list nepodpísalo. Neskôr sa objavili informácie, že to nemusí byť pravda.

Česko s vlastnými požiadavkami
Pozoruhodný je aj postoj Česka. Minister pre priemysel a obchod Milan Urban včera novinárom priznal, že Praha bude mať vlastné požiadavky. Môže medzi nimi byť aj taká, aby mala krajina viac času na čerpanie peňazí. Česká vláda chce, aby sa členské krajiny na finančnej perspektíve dohodili a je pripravená k dohode prispieť. "Česká republika nechce vykopávať nejaké zákopy, sme pripravení prispieť k dohode. Viem si predstaviť, že N+2 (pravidlo, ktoré obmedzuje čas čerpania peňazí pridelených v určitom roku na nasledujúce dva roky) bude predmetom rokovaní aj zo strany ČR," povedal Urban. Argument Británie, že nové krajiny aj tak nedokážu taký veľký objem pridelených peňazí vyčerpať, podľa ministra neplatí.

Opozícia proti Londýnu
Analytici tvrdia, že ak by sa nováčikovia zjednotili a podarilo by sa im získať na svoju stranu aj niektorých starých členov, tak by vytvorili výraznú opozíciu proti britskému návrhu. Pridať by sa mohli Taliani a Španieli. Tí už vyjadrili nespokojnosť s britským návrhom. Španielsky minister pre európske záležitosti Alberto Navarro pre denník El Pais povedal: "Návrh o znížení výdavkov (pre regióny) pre nás neznie dobre. Kľúčom k rokovaniam je britský rabat." Jeho taliansky kolega Giorgio La Malfa povedal, že ak sú informácie o britskom návrhu pravdivé "tak budeme absolútne proti".

Blair vraj obetuje časť rabatu
Kľúčové rokovanie o návrhu rozpočtu pre úniu na roky 2007 až 2013 bude v polovici decembra v Bruseli. Denník Daily Telegraph včera informoval, že Blair práve na summite prejaví ochotu vzdať sa časti britského rabatu (zľavy na príspevkoch do európskej pokladnice). Britský rabat a poľnohospodárske dotácie sú hlavným dôvodom sporov medzi európskou dvadsaťpäťkou. Takýmto gestom by sa mu mohlo napokon podariť zachrániť európsky rozpočet.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:28