Reuters
StoryEditor

Talianske antisystémové strany sa dohodli. Vládu zostavia bez Berlusconiho

17.05.2018, 20:25
Autor:
ČTKČTK
Protiimigračná a euroskeptická Liga a protestné Hnutie piatich hviezd uzavrú v pondelok dohodu o spoločnej koaličnej vláde.

Informáciu oznámil dnes predseda Ligy Matteo Salvini potom, čo sa zástupcovia oboch strán zišli pri vypracovaní konečnej verzie koaličnej zmluvy.

Salvini podľa agentúry ANSA povedal, že sa buď podpíše dohoda, alebo "bude slovo opäť patriť" prezidentovi Sergiovi Mattarellovi. Ak by aj toto koaličné vyjednávanie nakoniec zlyhalo, pokúsila by sa hlava štátu zriadiť úradnícku vládu, ktorá by krajinu doviedla k predčasným parlametným voľbám najskôr na začiatku budúceho roka.

Obe protestné strany výrazne posilnili svoje postavenie v parlamente po marcových voľbách. Dohromady majú pohodlnú nadpolovičnú väčšinu v oboch komorách parlamentu.

Doterajšie rokovania ale stroskotávali na neochote Ligy vzdať sa koaličného partnera - strany Vpred, Taliansko (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho, s ktorým išla do volieb. Po deviatich týždňoch márneho vyjednávania preto začal prezident uvažovať o vytvorení úradníckej vlády, ktorá by viedla krajinu aspoň do konca roka. To podľa všetkého podnietilo politikov k snahe predsa len sa dohodnúť. FI nakoniec dala najavo, že nebude vládnej koalícii Ligy a M5S brániť.

Podľa talianskych médií koaličná dohodasvet vyvoláva veľké obavy o ďalšie smerovanie krajiny. M5S a Liga, ktoré sú označované tiež za antisystémové strany, sa podľa všetkého chystajú k širšiemu stretu s Bruselom, pretože chcú tiež uvoľniť opraty zväzujúce chronicky problematické talianské financie.

Problémom pre Brusel bude zrejme aj snaha nového kabinetu presadiť zrušenie protiruských sankcií v reakcii na ruskú anexiu Krymu a nepriznanú okupáciu východnej Ukrajiny oficiálne ovládanej miestnymi povstalcami.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:30