U.S. Army
StoryEditor

Na špeciálne jednotky USA nachystali pascu, štyroch vojakov zabili. Američania zverejnili video

18.05.2018, 18:30
Autor:
ahaaha
Pri návrate zo stretnutia s obyvateľmi dediny Tongo Tongo padli Američania do pasce, ktorú na nich asi stovka islamistov nachystala.

Americká armáda zverejnila video z vlaňajšieho októbra, kedy pri prestrelke v africkom Nigeri zahynuli štyria príslušníci špeciálnych jednotiek. Incident upozornil na prítomnosť amerických jednotiek v konfliktnom regióne.

Incident na juhovýchode africkej krajiny sa odohral 4. októbra minulého roka. Dvanásť amerických vojakov z 3. skupiny špeciálnych síl vtedy spolu s miestnymi jednotkami vyrazilo na misiu, ktorej cieľom bolo získať informácie o pobyte Adnana Abú Walída al-Sahrawího, veliteľa miestnej odnože Islamského štátu.

Pri návrate zo stretnutia s obyvateľmi dediny Tongo Tongo padli Američania do pasce, ktorú na nich asi stovka islamistov nachystala kúsok od obce. V boji zomreli štyria Američania a štyria príslušníci miestnych jednotiek. Väčšina Nigerčanov po vypuknutí streľby z miesta prepadnutia zmizla.

Nigerčania si Američanov pomýlili s islamistami

Pentagon teraz zverejnil video z incidentu. Je na ňom vidieť skupinu siedmich Američanov a štyroch Nigerčanov, ktorá z miesta útoku utiekla a ukryla sa na okraji močiara. "Na svoju výstroj napísali krátke odkazy svojim blízkym, pretože tušili, že ich skoro premôžu," opisuje rozprávač dramatické okamihy medzi vyprahnutými krovinami.

O dvadsať minút neskôr na miesto dorazili dva americké neozbrojené drony, ktoré lokalizovali polohu tímu. Za ďalších sedem minút nízko nad zemou prefrčali francúzske lietadlá Mirage, ktorých úlohou bolo islamistov vystrašiť. Väčšina útočníkov potom skutočne z miesta bojov zmizla.

Asi tri hodiny po prepadnutí na miesto dorazili francúzske helikoptéry a živých Američanov evakuovali do bezpečia. K úkrytu na kraji močiara dorazili tiež nigerské posily. Tie si však Američanov pomýlili s islamistami a 48 sekúnd po nich strieľali. Našťastie nikoho nezranili.

Zachovali sa ako hrdinovia, tvrdí armáda

Medzi mŕtvymi Američanmi bol 35-ročný Bryan Black zo štátu Washington, 39-ročný Jeremiah Johnson z Ohia, 29-ročný Dustin Wright z Georgie a 25 ročný La David Johnson z Floridy. Zomreli aj štyria príslušníci miestnej armády. Dvaja Američania a osem Nigerčanov vyviazli so zranením.

Pentagon minulý štvrtok uzavrel vyšetrovanie incidentu. Dospel k záveru, že účastníci protiteroristickej misie neboli na prepadnutie dostatočne pripravení. Armáda však tiež poukázala, že vojaci sa zachovali ako hrdinovia a ani tvárou tvár presile svojich ranených druhov nenechali napospas radikálom.

Prepadnutie pri dedine Tongo Tongo podľa The New York Times predstavuje najväčšiu stratu americkej armády od 25 rokov starého debaklu v somálskom Mogadiše, ktorý bol zachytený vo filme Čierny jastrab zostrelený. Prípad tiež upozornil na málo známy fakt, že v Nigeri pôsobí asi 800 amerických vojakov, ktorí miestnym jednotkám pomáhajú bojovať proti islamistom.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:40