StoryEditor

Kórea vracia úder

18.10.2006, 00:00
Napätie na Kórejskom polostrove stúpa. Severná Kórea odkázala svetu, že sankcie považuje za vyhlásenie vojny. Pchjongjang včera zároveň pohrozil "nemilosrdným úderom", ak by sa niekto pokúsil narušiť suverenitu krajiny.

Napätie na Kórejskom polostrove stúpa. Severná Kórea odkázala svetu, že sankcie považuje za vyhlásenie vojny. Pchjongjang včera zároveň pohrozil "nemilosrdným úderom", ak by sa niekto pokúsil narušiť suverenitu krajiny. Ide o prvú reakciu komunistického režimu na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá minulú sobotu potrestala Pchjongjang sankciami za jadrový test.
Agresívny tón
Severná Kórea v oficiálnom vyhlásení rezolúciu odmietla s tým, že sa nenechá nikým a ničím zastrašovať. "Odolali sme tlaku a búrkam už vtedy, keď sme nemali nukleárne zbrane. Je preto absurdné, aby sme sa podvolili teraz, keď ich máme. KĽDR si praje mier, ale vojny sa nebojí," uvádza sa vo vyhlásení severokórejského ministerstva zahraničných vecí.
Čína sa vzápätí snažila situáciu upokojiť. "Najdôležitejšie je, aby sa všetky zúčastnené strany vyvarovali akýchkoľvek činov, ktoré by ešte viac zvýšili napätie," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Liou Ťien-čchao.
Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN vyzýva krajiny, aby zabránili Severnej Kórei obchodovať s materiálmi, ktoré by mohla použiť na výrobu nekonvenčných zbraní. Embargo sa vzťahuje aj na tanky, bojové lode, lietadlá a rakety. Sankcie zakazujú taktiež dovážať luxusný tovar do KĽDR a povoľujú kontrolovať akékoľvek zásielky smerujúce do a zo Severnej Kórey. Rezolúcia požaduje aj zmrazenie účtov osobám a firmám spojených so severokórejským jadrovým či raketovým programom. Vyzýva Pchjongjang, aby ďalšie jadrové testy nerobil, vzdal sa atómových zbraní a vrátil sa k šesťstranným rokovaniam o svojom jadrovom programe.
Ďalší jadrový test?
Viac ako ostré slová Severnej Kórey vyvolávajú obavy informácie spravodajských služieb viacerých krajín o možných prípravách na druhú jadrovú skúšku. Americké špionážne satelity zachytili na mieste, kde Pchjongjang urobil prvý jadrový test, zvýšenú aktivitu. Údajne sa tam pohybuje zvýšený počet ľudí a vozidiel. Washington si zatiaľ nie je istý, čo sa tam skutočne deje. Prikláňa sa však k teórii, že Severokórejčania sa chystajú na ďalšiu podzemnú jadrovú skúšku. Podobný názor má aj Japonsko a Južná Kórea. "Máme informácie, no nemôžem hovoriť o ich obsahu," povedal šéf japonskej diplomacie Taró Aso. Soul má taktiež rôzne tajné správy o možnom teste, ale nevie, nakoľko sú spoľahlivé. Napriek tomu juhokórejská vláda zvýšila ostražitosť.
Možnosť druhej jadrovej skúšky Severnej Kórey nevylúčilo ani Rusko. Podľa Moskvy by to celú situáciu veľmi skomplikovalo. "Ak by došlo k druhému testu, Rusko sa to dozvie medzi prvými a bude okamžite informovať svet," vyhlásil ruský minister obrany Sergej Ivanov. Washington zareagoval oveľa ostrejšie. Americký vyjednávač so Severnou Kóreou po rokovaniach v Soule vyhlásil, že druhý jadrový test budú považovať za agresívny čin.

01 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus nepredstihol Boeing 02 - Modified: 2003-04-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letnú sezónu ohrozujú vojna a vírus
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 23:02