Reuters
StoryEditor

Rusko odmieta vinu za zostrelenie lietadla nad Ukrajinou

24.05.2018, 22:55
Autor:
ČTKČTK
Ruské ministerstvo obrany tvrdenie vyšetrovateľov dôrazne odmietlo a vo svojom vyhlásení naopak poukázalo na to, že už skôr dokázalo vinu ukrajinskej armády.

Raketový systém, ktorý bol použitý pri zostrelení civilného lietadla nad Ukrajinou v lete roku 2014, bol súčasťou ruských ozbrojených síl. Uviedol to dnes medzinárodný tím vyšetrovateľov v predbežných záveroch vyšetrovania pádu lietadla Boeing 777, v ktorého troskách zahynulo 298 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany tvrdenie odmietlo a uviedlo, že s incidentom nemá nič spoločné. Prezident Vladimir Putin po rokovaní so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom v Petrohrade uistil, že Moskva bude zistenie vyšetrovateľov analyzovať. Mená osôb zodpovedných za útok experti neoznámili.

Tím zložený z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov na tlačovej konferencii v holandskom meste Bunnik uviedol, že inkriminované odpaľovacie zariadenie patrilo 53. brigáde ruskej protivzdušnej obrany. Experti vychádzali z analýzy videí, ktorá mali k dispozícii.

Podľa šéfa kriminálnej služby holandskej polície Wilberta Paulissena má 53. brigáda stálu základňu v Kursku, ktorý leží na západe Ruska asi 120 kilometrov od ukrajinských hraníc. Prokurátor Fred Westerbeke vyhlásil, že lietadlo na linke MH17 bolo zostrelené raketou systému Buk, odpálenou z priestoru pri obci Pervomajskyj južne od mesta Snižne. Tento priestor bol vtedy a je aj teraz pod kontrolou proruských separatistov.

Ruské ministerstvo obrany tvrdenie vyšetrovateľov dôrazne odmietlo a vo svojom vyhlásení naopak poukázalo na to, že už skôr dokázalo vinu ukrajinskej armády.

V rámci spolupráce s holandskými úradmi "ruská strana poskytla vyčerpávajúce dôkazy - potvrdené okrem iného aj skúškami v teréne -, ktoré jednoznačne ukazujú na účasť práve ukrajinských protilietadlových raketových systémov Buk na zničenie lietadla Boeing 777 nad Ukrajinou", uvádza sa podľa agentúry Interfax v reakcii ruského ministerstva obrany.

Ruské ministerstvo zahraničia vo svojej následnej reakcii uviedlo, že závery tímu vyšetrovateľov nie sú podporené žiadnymi dôkazmi. Sú len niečím, čo bolo vytvorené "na základe údajov zfabrikovaných blogerov agentúry Bellingcat, ktorí už skôr podvrhli fakty na podporu hypotézy o ruskej zodpovednosti za zostrelenie lietadla", kritizovalo ministerstvo britský investigatívny portál.

Na správu vyšetrovateľov reagovalo aj "ministerstvo obrany" povstaleckej ľudovej republiky v Donecku. Námestník šéfa tohto úradu Eduard Basurin agentúre DAN povedal, že z toho, čo z rakety Buk zostalo, nemožno určiť jej pôvod.

Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že predčasne ukončí svoju terajšiu návštevu Indie, aby sa v piatok mohol zúčastniť vládnej schôdze venovanej správe medzinárodných vyšetrovateľov.

Európska únia prácu vyšetrovacieho tímu plne podporuje, zdôraznila v Bruseli hovorkyňa diplomacie EÚ Maja Kocijančičová.

Tvrdenie o zodpovednosti Ruska za skazu malajzijského lietadla zverejnil medzinárodný tím vyšetrovateľov už predvlani v septembri. Ani vtedy sa v ich správe žiadne mená neobjavili. Prokurátor Westerbeke dnes povedal, že vyšetrovanie sa už dostalo do záverečnej fázy.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:59