Flickr/Mark Holloway
StoryEditor

Poliaci chcú odstrašiť Rusov. Za základňu americkej tankovej divízie plánujú dať dve miliardy dolárov

28.05.2018, 16:10
Vytvorenie vojenskej základne má Poľsku priniesť zaistenie bezpečnosti a odstrašenie Ruska. Kremeľ zámery Varšavy kritizuje.

Poľsko dlhodobo túži po stálej americkej vojenskej prítomnosti v krajine. A podľa návrhu ministerstva obrany je pripravené investovať takmer 2 miliardy dolárov (1,7 miliardy eur). Trvalá základňa americkej tankovej divízie v krajine by Poľsku priniesla zaistenie bezpečnosti a "odstrašenie Ruska". Kremeľ zámer Varšavy kritizuje.

"Vytvorenie takejto sily je nevyhnutné na to, aby predstavovala nespornú výzvu a odstrašenie stále rastúceho a nebezpečnejšieho postavenia Ruska, ktoré ohrozuje Európu," stojí v dokumente zostavenom poľským ministerstvom obrany, ktorým krajina žiada o zriadenie stálej americkej základne.

Trvalú základňu chcú už od vstupu do NATO

Poľsko požadovalo vytvorenie americkej základne na svojom území prakticky už od svojho vstupu do NATO v roku 1999. V posledných rokoch však začalo na USA tlačiť trochu silnejšie vzhľadom k agresívnejšiemu vystupovanie Ruska voči Severoatlantickej aliancii.

"Tento návrh zdôrazňuje jasnú potrebu umiestnenia americkej ozbrojenej divízie v Poľsku, poľská odhodlanosť poskytnúť podporu môže dosiahnuť 1,5 až 2 miliardy dolárov (1,3 až 1,7 miliardy eur) na zriadenie vojenskej základne a flexibilný pohyb amerických jednotiek," tvrdí v dokumente poľské ministerstvo obrany.

Finančnú podporu Poľsko ponúka najmä kvôli tomu, aby vybudovanie americkej základne bolo výhodné pre americkú vládu a "rozptýlilo akékoľvek obavy Kongresu v časoch neistých rozpočtov". Mimo finančné príspevky je poľská vláda pripravená vybudovať ubytovanie pre amerických vojakov, či poskytnúť už existujúce zariadenia.

Dokument obsahuje informácie o ponúkaných lokalitách, kde by Američania mohli vybudovať základňu. Ukazuje, kde sú nemocnice či školy pre rodiny vojenského personálu, alebo ako dostupné sú dôležité poľská mesta. Ideálne by podľa Varšavy mali byť mestá Bydgoszcz a Toruň ležiace približne 200 kilometrov západne od Varšavy.

Poľská vláda už potvrdila, že dokument s názvom "Návrh na trvalú americkú prítomnosť v Poľsku" je pravý, aktuálny a nie je akokoľvek utajovaný. Podľa serveru Politico už ponuka dorazila americkej vláde i Kongresu.

Dokument nekonzultovali s ostatnými ministerstvami

Námestník bývalého poľského ministra obrany Dominik Smyrgala uviedol, že návrh vznikal už za predchádzajúcej vlády a podieľali sa na ňom ako pracovníci ministerstva, tak zástupcovia poľskej armády.

Prekvapivo sa však na tvorbe nepodieľali ďalšie ministerstvá. Ministerstvo obrany odoslalo návrh do Washingtonu, bez toho aby ho vopred konzultovalo s ministerstvom zahraničných vecí, či dokonca s prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je vrchným veliteľom ozbrojených zložiek.

"Dokument nevyžadoval detailné prerokúvanie s ministerstvom zahraničných vecí," uviedla tlačová kancelária ministerstva obrany pre server Onet, ktorý s príbehom prišiel ako prvý.

"Je to výraz bezradnosti terajších šéfov ministerstva obrany. Tento druh diplomacie a uverejňovania informácií, ktoré by nemali byť verejné, oslabujú vyjednávacie stanovisko našej krajiny, " vyhlásil opozičný poslanec a bývalý minister obrany Tomasz Siemoniak.

"Neplatí sa vojakom, ale stavajú sa základne, kasárne. Prítomnosť amerických vojakov zvyšuje našu bezpečnosť, a preto by sme mali niesť s tým súvisiace náklady. Zverejnený dokument ale vytvára zlý dojem, že si Poľsko chce americkú prítomnosť kúpiť," povedal.

Rusko návrh kritizuje

Rusko v pondelok zámer Varšavy kritizovalo. "Postupná expanzia vojenskej štruktúry NATO k našim hraniciam samozrejme žiadnym spôsobom neprospieva bezpečnosti a stabilite na (európskom) kontinente. Práve naopak, takéto činy vedú k protiopatreniam z ruskej strany," povedal podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

V Poľsku sú v súčasnosti americké ozbrojené sily a jednotky NATO, ktoré rotujú medzi Poľskom a pobaltskými štátmi. Rozpočet na obranu drží ako jedna z mála krajín nad dvoma percentami HDP a to už od roku 2015. USA majú v Európe stálej základne v Nemecku a Taliansku.

01 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 02 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:59