Reuters
StoryEditor

Trump sa dohadoval s japonským premiérom. Chcú spolu pripravovať summit s KĽDR

29.05.2018, 07:14
Autor:
TASRTASR
Biely dom nešpecifikoval, kedy sa Trump stretne s Abem, obaja však budú prítomní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať koncom mesiaca v kanadskom Toronte.

Americký prezident Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril s japonským premiérom Šinzóm Abem ohľadom najnovšieho vývoja situácie v riešení diplomatického konfliktu so Severnou Kóreou. Obaja lídri sa zhodli, že sa opäť stretnú a budú pokračovať v úzkej spolupráci, uviedla agentúra DPA.

Biely dom nešpecifikoval, kedy sa Trump stretne s Abem, obaja však budú prítomní na summite skupiny G20, ktorý sa bude konať koncom mesiaca v kanadskom Toronte. Ich stretnutie by sa malo uskutočniť pred "plánovaným summitom" amerického prezidenta a severokórejského vodcu Kim Čong-una, tvrdí Washington.

Trump a Abe "vyhlásili, že zdieľajú imperatív dosiahnuť úplné a permanentné odstránenie jadrových, chemických a biologických zbraní, ako aj programu balistických striel KĽDR," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Telefonát medzi Washingtonom a Tokiom prišiel po tom, ako vládny činiteľ v Soule uviedol, že juhokórejský prezident Mun Če-in by mohol vycestovať do Singapuru na stretnutie s Trumpom a Kimom. Potenciálna trojstranná schôdzka by sa mohla uskutočniť okolo 12. júna - ako bolo stanovené pre pôvodne bilaterálny summit.

Jeho konanie však závisí od výsledkov rokovaní medzi USA a Severnou Kóreou, dodal juhokórejský činiteľ.

Trump nedávno svoju účasť na tomto prelomovom stretnutí zrušil pre "otvorené nepriateľstvo" vyjadrené v stanoviskách Pchjongjangu. Šéf Bieleho domu svoj postoj neskôr prehodnotil a obnovil ochotu pricestovať do Singapuru. Americkí diplomati medzitým dorazili do demilitarizovanej zóny (DMZ) ohľadom príprav summitu.

Kim a Mun sa v tejto lokalite neohlásene stretli v sobotu, pričom vodca KĽDR opätovne vyjadril vôľu na stretnutie s Trumpom a potvrdil záväzky zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní. Kim povedal Munovi, že je "pevne rozhodnutý" stretnúť sa s Trumpom. Prvé stretnutie kórejských lídrov sa uskutočnilo v DMZ v apríli.

01 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:51