Ruský novinár Arkadij BabčenkoTASR/AP
StoryEditor

Ukrajina dala Moskve darček, reagovali novinári na fingovanú smrť Babčenka

31.05.2018, 11:23
Novinári a experti z celého sveta hodnotili kauzu ruského novinára Arkadija Babčenka.

Kauza Arkadija Babčenka vyvolala medzi novinármi i expertmi po celom svete zmiešané reakcie. Ukrajinská tajná služba SBU v stredu oznámila, že vraždu ruského opozičného novinára, o ktorej v utorok informovali médiá, predstierala, aby odhalila údajných ruských strojcov zločinu. 

Postup ukrajinských úradov ostro kritizovala napríklad medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Nový krok informačnej vojny

"Reportéri bez hraníc vyjadrujú svoje najhlbšie rozhorčenie v súvislosti s manipuláciou ukrajinských tajných služieb, čo je novým krokom informačnej vojny. Pre vládu je vždy veľmi nebezpečné hrať sa s faktami, zvlášť potom využívať novinárov pre svoje falošné správy," napísal na Twitteri generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Medzinárodná organizácia Výbor na ochranu novinárov (CPJ) postupy Kyjeva označila za bezprecedentné a požiadala úrady, aby vysvetlili dôvody takto drastických opatrení. Podľa koordinátorky európskej a ázijskej pobočky organizácie Niny Ognjanovovej plánuje výbor udalosť prešetriť.

Ukrajinská kontrarozviedka SBU tvrdí, že útok na Babčenka nariadili ruské tajné služby. Polícia už zadržala ukrajinského občana, ktorý údajne na podnet Ruska vraždu organizoval a zohnal jej vykonávateľa

Provokácia a cirkus

Postup ukrajinských činiteľov kritizujú aj niektorí novinári po celom svete. Podľa nich týmto Kyjev napomohol prokremeľskej propagande a šíreniu falošných správ.

"Provokácia a cirkus. Samozrejme, že okamžite obvinili Rusko, bez toho, aby prípad prešetrili. Ukrajina zinscenovaním Babčenkovej smrti dala ruskej štátnej televízii obrovský darček," komentoval zvláštnu operáciu SBU na Twitteri spravodajca britského denníka The Daily Telegraph v Rusku Alec Luhn.

Ukrajina bojuje ohňom proti ohňu

"Babčenko je blbec a my všetci sme somári, že sme tomu uverili," uviedol ruský novinár Alexej Kovaľov. "Nemôžem sa rozhodnúť, či je to najgeniálnejšia, alebo najhlúpejšia správa, o ktorej som kedy počul. Myslím, že oboje," pridal sa moskovský spravodajca pre Financial Times Max Seddon.

Analytik Mark Galeotti upozorňuje na to, že Kremeľ získal do budúcnosti skvelý podklad pre vlastnú argumentáciu.

"Keď bude zabitý niekto ďalší, Rusko môže hrať hru, ako viete, že sa to naozaj stalo?" hovorí expert. "Ukrajina nafingovala smrť novinára a obvinila z nej Rusko. Bojuje tak ohňom proti ohňu, ale pri tom si podpálila vlastný dom," dodáva Galeotti.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:57