Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman vymenuje Babiša premiérom druhýkrát v stredu 6. júna

31.05.2018, 15:52
Zeman chce šéfa ÁNO vymenovať do čela vlády ešte pred tým, ako skončí referendum členov ČSSD, či má strana do koalície s Babišom ísť.

Premiér v demisii Andrej Babiš sa na zámku v Lánoch stretol s prezidentom Milošom Zemanom. A počul termín, kedy bude druhýkrát menovaný premiérom - v stredu 6. júna o 14. hodine. Zeman chce totiž šéfa ÁNO vymenovať do čela vlády ešte pred tým, ako skončí referendum členov ČSSD, či má strana do koalície s Babišom ísť.

"Aby som po prvé vytvoril situáciu, kedy bude jasné, že je to práve Andrej Babiš, ktorý ako víťaz volieb má právo, ale aj povinnosť rokovať o zostavení vlády. Po druhé preto, aby som ten proces urýchlil," vysvetlil Zeman pred pár dňami, prečo nechce s vymenovaním Babiša čakať na výsledok referenda.

O dôvere vláde sa bude hlasovať po 10. júli

"Dostanem lehotu na predstavenie novej vlády, pán prezident určite bude chcieť hovoriť s novými členmi vlády," povedal Babiš po stretnutí so Zemanom v Lánoch, ktorá trvala zhruba hodinu. Hlasovanie o dôvere vláde sa podľa Babiša uskutoční v týždni od 10. júla. So Zemanom preberal aj mená možných ministrov. "To nechcem komentovať, sám v tom ešte nemám jasno," povedal šéf ANO.

Sociálni demokrati hlasujú o účasti vo vláde do 14. júna, o deň neskôr šéf strany Ján Hamáček oznámi, ako sa ČSSD rozhodla. A Babiš chce čo najskôr potom Zemanovi priniesť aj zoznam kandidátov do vlády.

Sociálna demokracia má v Babišovej menšinovej vláde získať päť kresiel, pričom Hamáček má viesť vnútro. Do čela rezortu zahraničia ČSSD presadzuje europoslanca Miroslava Pocheho, ktorého Zeman odmieta. Vyčíta mu jeho skoršie vyjadrenia na prijímanie migrantov. Okrem toho Poche podporoval v prezidentskej voľbe Zemanovho súpera Jiřího Drahoša.

Aj bývalí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus mali s niektorými kandidátmi do vlád problém, ale nakoniec ich menovali, pretože im ani česká ústava inú možnosť nedáva.

ČSSD má získať tiež ministerstvo práce a sociálnych vecí pre Petra Krčála, ministerstvo kultúry pre Antonína Staňka a ministerstvo poľnohospodárstva pre nestraníka Miroslava Tomana, ktorý podľa Hamáčka sľúbil, že do sociálnej demokracie vstúpi.

Vládu, ktorá by sa opierala o 108 poslancov v Snemovni, majú podporovať komunisti, pre ktorých by to znamenalo, že budú mať taký vplyv na vládu prvýkrát od roku 1989, kedy padol totalitný komunistický režim, ktorý pred tým v krajine vládol 41 rokov v kuse a nepripustil demokratickú kontrolu.

Komunisti však stále taja, čo za podporu vláde dostanú. Ich predseda Vojtěch Filip napríklad pohrozil, že by komunisti vládu nemuseli podporiť, ak v jej programe zostane navýšenie zahraničných vojenských misií. To majú poslanci schvaľovať v piatok, pričom Senát to už podporil.

Babiš hovoril so Zemanom aj o štátnom rozpočte a summite NATO

Premiér Babiš informoval vo štvrtok prezidenta Zemana v Lánoch aj o príprave štátneho rozpočtu na budúci rok. "Ten rozpočet navyšuje príjmy aj výdavky takmer o 103 miliárd a dôraz je na dôchodky, školstvo, zdravotníctvo a investície," povedal Babiš. Prezident Zeman sa podľa neho zaujímal o to, kde vláda plánuje investície. Hovoril s Babišom tiež o svojej "obľúbenej" téme, jemu nepreferovaných obnoviteľných zdrojov energie.

Babiš sa Zemanom hovorili tiež o samite NATO 11. júla v Bruseli, ktorého sa český prezident zúčastní.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-03 13:12:22 - Feat.: - Title: Českého exprezidenta Zemana prepustili po troch týždňoch z nemocnice 03 - Modified: 2024-03-25 11:36:14 - Feat.: - Title: Zeman je v stabilizovanom stave, ale domov ho z nemocnice tak skoro nepustia 04 - Modified: 2024-03-20 12:22:26 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je v stabilizovanom stave, začal s rehabilitáciami po operácii 05 - Modified: 2024-03-15 13:24:53 - Feat.: - Title: Český exprezident Miloš Zeman je po operácii vo vážnom stave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 23:51