Reuters
StoryEditor

Svoju "smrť" sledoval na televízii v márnici. Babčenko mal na sebe prasaciu krv a mejkap

31.05.2018, 18:03
Keď dorazil údajne mŕtvy Babčenko do márnice, prezliekol sa a posadil sa pred televíziu.

Deň po senzačnom odhalení fingovanej vraždy novinára Arkadija Babčenka sa na verejnosť dostávajú čriepky príbehu, ktorý šokoval svet. Babčenko, ktorý sa o pláne dozvedel mesiac vopred, musel napríklad použiť prasaciu krv a nechať sa profesionálne nalíčiť.

Babčenko vo štvrtok odpovedal na otázky na tlačovej konferencii v Kyjeve. Prezradil tiež, že v osudnú noc ho viezla sanitka, ktorej posádka o celom pláne vedela.

​Keď dorazil údajne mŕtvy Babčenko do márnice, prezliekol sa a posadil sa pred televíziu, kde v priamom prenose sledoval, ako sa svet dozvedá o jeho údajnej smrti. O operácii Babčenko hovorí, že nemá dôkazy o tom, že by celá jeho fingovaná smrť bola len provokáciou ukrajinskej tajnej služby.

"Akonáhle sa za mnou zavreli dvere márnice, bol som znovuzrodený," povedal novinár. "Potom som sa pozeral na správy a videl, aký som bol skvelý chlap," zažartoval v narážke na spomienkové medailóniky, ktorými mu rôzne médiá vzdávali hold.

Nechcel som skončiť ako Skripaľ

A prečo do toho vlastne išiel? "Nechcel som skončiť ako Skripaľ," povedal Babčenko novinárom. Podľa neho bola jeho prvá reakcia túžba sa zbaliť a "zmiznúť na Severný pól". Potom si však vraj uvedomil, že aj Skripaľ sa snažil skryť a nedopadlo to pre neho príliš dobre.

Odpovedal aj na kritické hlasy, ktoré poukazovali na pochybnosť celej operácie. "Každý, kto tvrdí, že to podkopáva dôveru v žurnalistov, nech si zodpovie toto: Čo by ste na mojom mieste robili vy, keby za vami prišli a povedali vám, že je na vás vypísaná odmena?" vysvetlil svoj postoj ruský disident.

Podľa vlastných slov Babčenko najprv pochyboval, že by mohol byť skutočne terčom pokusu o vraždu, informovaný o tom bol prvýkrát svojimi zdrojmi už v roku 2017. Jeho prvé myšlienky vraj smerovali k túžbe prežiť a ochrániť svoju rodinu. Teraz má novinár žiť na dobre stráženom mieste.

V najbližších dňoch sa vraj plánuje hlavne dobre vyspať. "Možno sa aj opijem a prebudím sa za dva až tri dni," vyhlásil Babčenko.

O operácii vedeli len najbližší príbuzní

Jeho žena, ktorú volá Oleška, bola podľa jeho slov ešte deň pred vraždou v Rusku, potom sa vrátila do Kyjeva. Ruský novinár sa svojej žene ospravedlnil hneď v prvých vetách svojej stredajšej tlačovej konferencie, na ktorej odhalil, že jeho smrť bola iba konštrukciou tajnej služby. O celej operácii mali vedieť iba novinárovi najbližší príbuzní.

Na YouTube už visí aj video zo zadržania muža, ktorý mal za Babčenkovu vraždu zaplatiť.

Fotka údajne zastreleného Babčenka sa dostala do internetového priestoru pomerne skoro. Počas stredy fotku tweetoval aj český europoslanec Jaromír Štětina.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 02 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 03 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 04 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 05 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:41