Reuters
StoryEditor

Roky stará korupčná kauza dobehla premiéra, ktorý vytiahol Španielsko z krízy

01.06.2018, 11:37
Celá kauza, ktorá nakoniec ukončila pravicovú éru v španielskom parlamente, sa ťahala už roky.

Napokon premiéra dobehla korupcia, a parlament ho odvolal. Aj takýto scenár sa v niektorých krajinách môže stať realitou, dnes napríklad v Španielsku. Po siedmich rokoch, počas ktorých dostal Španielsko z krízy, nahradí premiéra Mariana Rajoya socialista Pedro Sánchez.

Vyjadrenie nedôvery iniciovala ľavicová PSOE po tom, ako španielsky súd rozhodol v korupčnej kauze, do ktorej bola zapletená aj strana PP, ktorej predsedá Mariano Rajoy. Táto kauza významným spôsobom poškodila jej meno a vierohodnosť . Za nedôveru sa hlasovalo verejne, postavením sa. Iróniou je, že za vyhlásenie nedôvery omylom zahlasoval aj jeden člen PP.

Celá kauza, ktorá nakoniec ukončila pravicovú éru v španielskom parlamente, sa ťahala už roky. Ide o takzvaný prípad Gürtel, ktorý spočíval v tom, že skupina podnikateľov prichádzala k štátnym zákazkám vďaka darom vládnej strane PP či jej predstaviteľom. Neskôr sa v tejto súvislosti odhalilo, že bývalý sekretár PP Luis Bárcenas viedol dvojité účtovanie strany a pomimo posielal príplatky dôležitým členom.

Z parlamentu odišiel, vráti sa ako premiér

Prípad začal súd riešiť ešte v roku 2009, rozhodol však až tento rok v máji. Šéf skupinky podnikateľov bol odsúdený na 51 rokov, bývalý sekretár strany PP, ktorý zasielal na čierno príplatky, dostal 33 rokov. Súd dal naviac strane PP pokutu 250-tisíc eur za spoluprácu v prvých rokoch kauzy. Rajoy sa pred poslancami obhajoval s tým, že nikto z jeho ministrov ani zo súčasného vedenia PP odsúdený nebol a že korupcia existuje vo všetkých stranách.

Tento rozsudok však zásadným spôsobom oslabil už aj tak pokrivkávajúcu pravicovú stranu PP. Tá totiž dokázala zložiť vládu iba po dlhých mesiacoch vďaka tomu, že druhá najsilnejšia strana, a to ľavicová PSOE, sa pri vyjadrení dôvery zdržala hlasovania. Jej líder Pedro Sánchez bol však proti a svojho mandátu sa vzdal. Z parlamentu tak odišiel a vráti sa tam až teraz, už však ako premiér.

Začať môže už zajtra

Nebude však mať ľahkú úlohu, bude totiž riadiť menšinovú vládu s 84 mandátmi, no na to, aby mal absolútnu väčšinu, potrebuje 176 hlasov. „Máme veľmi dôležitú úlohu, ktorou je stabilizácia sociálnej súdržnosti krajiny prostredníctvom prejavenia rodovej a environmentálnej citlivosti, podpory demokratickej obnovy, rozpočtovej stability a angažovanosti voči Európe,“ uviedol v prejave Pedro Sánchez, ktorý môže oficiálne zasadnúť na premiérsku stoličku už zajtra.

Dosluhujúci Mariano Rajoy uviedol, že „bolo pre mňa cťou byť premiérom a zanechať po sebe Španielsko v lepšom stave, ako som ho našiel. Kiežby mohol môj nástupca v budúcnosti povedať to isté.“

01 - Modified: 2022-05-05 19:57:02 - Feat.: - Title: Železný vojvoda Fernando Álvarez de Toledo: Krajinu čistil od kacírov tak, že si sám vyslúžil povesť diabla 02 - Modified: 2022-05-05 11:23:52 - Feat.: - Title: Šéfka katalánskej diplomacie pre HN: Od Madridu žiadame dôsledné vyšetrenie špionážnej kauzy 03 - Modified: 2022-05-02 09:56:19 - Feat.: - Title: Pomocou špionážneho softvéru Pegasus sledovali mobily španielskeho premiéra a ministerky obrany 04 - Modified: 2022-05-02 09:14:35 - Feat.: - Title: Britom žijúcim v Španielsku kvôli brexitu neplatia vodičské preukazy 05 - Modified: 2022-04-29 08:19:38 - Feat.: - Title: Dievčatá s autíčkami, chlapci s bábikami. Konečne aspoň jedna krajina mení reklamy na hračky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:38