Donald TrumpReuters
StoryEditor

Biely dom chystá stretnutie s Putinom, išlo by o tretiu schôdzku prezidentov

02.06.2018, 10:08
Autor:
ČTKČTK
Plánované stretnutie je ešte len v rannom štádiu prípravy.

Biely dom sa zaoberá prípravou stretnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Uviedol to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj v americkej vláde.

Plánovanie schôdzky je podľa neho ešte len v ranom štádiu, obe strany sa ešte musia dohodnúť na dátume a mieste.

"Organizácia oficiálneho stretnutia medzi Trumpom a Putinom je projekt (amerického) veľvyslanca (v Rusku Jona) Huntsman, ktorý na tom pracuje nepretržite už niekoľko mesiacov," povedal spomínaný zdroj.

Tretia schôdza oboch prezidentov

Ak by rokovania uspeli, išlo by o tretiu schôdzku oboch prezidentov. Na programe by podľa zdroja nemalo byť žiadne veľké vyjednávanie, ale špecifické konkrétne záležitosti.

Minulý mesiac si Kremeľ posťažoval, že od 20. marca, kedy šéf Bieleho domu telefonicky pozval ruského prezidenta na návštevu Washingtonu, sa príprava nijako nepohla vpred.

Prípravy na stretnutie s Putinom sa ale uskutočňujú na pozadí pokračujúceho vyšetrovania údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016, ktoré Moskva odmieta. Podobne Trump akékoľvek sprisahania s Rusmi popiera a vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice.

K dôkladnejšej osobnejšej besede sa Trump a Putin došlo len raz, v júli 2017 v Hamburgu na okraj summitu skupiny dvadsiatich ekonomicky najsilnejších krajín. Niekoľkokrát spolu tiež krátko besedovali vlani v novembri na konferencii vo Vietname.

V pozadí stretnutia s Kimom

Príprava na americko-ruský summit je momentálne v pozadí chystaného Trumpovho stretnutia so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Ak by sa americko-ruský summit nepodarilo dojednať, obaja prezidenti budú mať príležitosť k ďalšiemu stretnutiu tento rok na jeseň, kedy by sa mali zúčastniť summitu krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Papue-Novej Guinei.

01 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:36