Reuters
StoryEditor

Za nápis proti futbalovému šampionátu hrozí ruským študentom väzenie. Nechceli v areáli školy fan-zónu

02.06.2018, 18:01
Autor:
ČTKČTK
Vysokoškoláci proti vybudovaniu fan-zóny na univerzite protestujú už niekoľko mesiacov.

Rozruch v médiách a na sociálnych sieťach vyvolal postup moskovskej polície, ktorá začala stíhať troch študentov Moskovskej štátnej univerzity (MGU) za posprejovanie reklamného plagátu podľa paragrafu, hroziaceho až troma rokmi väzenia.

Trojica študentov na plagáte vytvorila nápis proti zriadeniu zóny pre fanúšikov nadchádzajúceho futbalového šampionátu v areáli univerzity.

Občania sa postavili za študentov

"Za osemnásťročných študentov filozofie, ktorým hrozí zjavne neprimeraný trest, sa postavili ako občania, tak známi politici," napísal dnes server Newsru.com o "búrlivom nesúhlase verejnosti ".

"Spustošiť celé centrum mesta, zbúrať historické pamiatky - nie, to nie je vandalizmus, vandalstvom je postriekať farbou papierový reklamný štít," citoval server jedno z rozhorčených vyjadrení na sociálnych sieťach.

"Vandalstvom je to, čo sa deje s centrom Moskvy, s bulvármi, s parkami, jazerami. Za to by sa malo zatýkať a súdiť so všetkou prísnosťou zákona! " napísala ďalšia Moskovčanka.

Opozičný politik Dmitrij Gudkov zase pripomenul, že MGU má "večného" rektora - pretože je dôverníkom prezidenta Vladimira Putina - a že študenti počas šampionátu prídu o strechu nad hlavou, pretože na internáte budú ubytovaní policajti.

Proti vybudovaniu fan-zóny protestujú niekoľko mesiacov

"Zobrali ho priamo počas skúšky, ani ju nestihol zložiť," uviedol spolubývajúci jedného zo zadržaných študentov. Na rozdiel od jeho kamaráta stačila skúšku urobiť študentka, ktorú si policajti následne predvolali telefonicky.

Aktivistka opozičného hnutia Otvorené Rusko Valentina Děchtjarenková tvrdí, že na policajnej stanici policajti zabavili študentom mobilné telefóny, aby mohli skúmať aj zašifrovanú komunikáciu, a sľubovali im, že vyviaznu len s malou pokutou, ak sa priznajú.

Vysokoškoláci proti vybudovaniu fan-zóny na univerzite podľa serveru protestujú už niekoľko mesiacov - v apríli živou reťazou, v máji hudobným festivalom, ktorý skončil zatýkaním, a to i hudobníkov.

Majstrovstvá sveta vo futbale začnú v Rusku už za necelé dva týždne.

01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:23