wjla.com
StoryEditor

Čudácky milionár budoval protiatómový kryt, pomocníka v ňom nechal zomrieť

03.06.2018, 18:15
Autor:
lrelre
Mladého úspešného podnikateľa zaujímalo aj niečo iné - mať vlastný podzemný atómový kryt.

Americký milionár Daniel Beckwitt bol minulý týždeň obžalovaný z neúmyselného zabitia Askia Khafru, ktorý u neho pracoval na vykopávaní protijadrového bunkra pod jeho domom.

Minulý rok v septembri v pivnici domu vypukol požiar, ktorý Khafra neprežil. Beckwit bol vo štvrtok obžalovaný z neúmyselného zabitia, podľa žalobcu stavbu riadne nezabezpečil.

Svoje milióny získal 27-ročný Daniel Beckwitt obchodom s akciami a prácou s počítačmi. Okrem týchto dvoch vecí zaujímalo mladého úspešného muža však aj niečo iné - mať vlastný podzemný atómový kryt.

Podľa jeho právnika Roberta Bonsiba sa Beckwitt bojí medzinárodných hrozieb. "Bol to jeho projekt na vytvorenie bezpečného bunkra kvôli jeho obavám z medzinárodného napätia, Severnej Kórei či medzikontinentálnych balistických rakiet," uviedol podľa The Washington Post.

S jeho veľkou stavbou v podzemí mu od minulého roka pomáhal aj Askia Khafre, ktorý túžil byť podnikateľom rovnako ako Beckwitt. Muži sa zoznámili pred dvoma rokmi na sociálnej sieti. Beckwitt v tej dobe súhlasil s investíciou peňazí do štartovacieho projektu Khafreho nazvaného Equity Shark, ktorý mal byť internetovou platformou pre investorov.

"Beckwitt sám seba reprezentoval ako anjelského investora," uviedol Dia Khafre, otec zosnulého Askia. "Spätne by som si prial, aby môj syn vtedy tomu mužovi neveril a nebol tak naivný."

Vozil ho na stavbu potajomky a v zatemnených okuliaroch

Podľa úradníkov Beckwitt vynaložil mimoriadne úsilie na to, aby zatajil Khafremu, kde dom, v ktorom pracuje, stojí. Vyzdvihoval Khafreho u neho doma v Silver Spring, zaviezol ho až do Virgínie, kde mu nasadil zatemnené okuliare, a potom ho odviezol späť do Bethesdy v štáte Maryland, kde ho doviedol domov. Až až keď sa Khafre dostal do pivnice, v blízkosti vchodu do tunelov do podzemia, bolo mu dovolené zložiť si okuliare.

Počas dňa pracoval na výkopoch tunelového systému. Ten mal rozmery vyše 60 metrov a vykopaný v hĺbke šiestich metrov pod pivnicou domu Beckwitta.

V tuneloch jedol a niekedy aj spal. Na prácu používal aj elektrické výkopové nástroje, ktoré v konečnom dôsledku zrejme spôsobili požiar. Zlom prišiel 10. septembra, kedy v suteréne domu vypukol požiar, ktorý Khafre neprežil. Podľa BBC niekoľko hodín pred požiarom napísal Khafre Beckwittovi správu, že dole v tuneloch cítil dym.

Beckwitt sa dostal z domu včas. O tom, že sa ďalšia osoba nachádza stále vo vnútri, informoval záchranné zložky on.

Nedbalé zabezpečenie

Podľa žalobcu Beckwitt konal "extrémne nedbalo" s ohľadom na pracovné podmienky pre Khafreho. Podľa súdnych dokumentov si bol Beckwitt po celú dobu vedomý zvýšeného nebezpečenstva celého projektu a najmä aj pravdepodobnosti vzniku požiaru, ale neurobil nič preto, aby tomu predišiel. Vedel tiež o neskutočnom neporiadku v celom dome a hromadách odpadkov.

"Obžalovanému nezáležalo na živote Askieo Khafreho," vyhlásil na súde žalobca Douglas Wink.

Bonsib uviedol, že Khafreho práca u Beckwitta bavila. Na sociálnych sieťach zdieľal fotografie z postupu kopania. "Ide o tragickú nehodu pri ktorej zomrel mladý muž, ktorý však bol plným účastníkom všetkých aktivít a bol si plne vedomý toho, čo sa deje," uviedol na súde. Na otázku novinárov, či bol robotník držaný v dome proti svojej vôli, odpovedal: Nie.

Beckwitt okrem obžaloby z neúmyselného zabitia bude čeliť zrejme aj sťažnosti niekoľkých úradníkov z Montgomery Country. Podľa nich sieť bunkrov v podzemí bola rozšírená nad rámec pozemku, uviedlo Fox News. To Beckwitt odmieta.

Obvodný sudca Sharon Burrell stanovil kauciu na stotisíc dolárov. Pred súdom sa má objaviť znovu počas budúceho týždňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:44