Majetok: 3,390 miliardy eur. Zdroj: Agrofert Holding. Najbohatším Slovákom je podľa hodnotenia slovenskej edície časopisu Forbes Andrej Babiš. 63-ročný biznismen založil Agrofert, pod ktorý dnes patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín spoločnosť Mafra Slovakia, hneď po revolúcii. Pod holding patrí viac ako dvesto dcérskych spoločností v rôznych sektoroch. V Česku vstúpil do politiky s hnutím ANO 2011. V súčasnosti je českým premiérom.Reuters
StoryEditor

Babiš urobil ďalší ústupok komunistom, súhlasí so zdanením cirkevných reštitúcií

04.06.2018, 13:36
Autor:
TASRTASR
Podľa Babiša prebiehajú cirkevné reštitúcie v niektorých prípadoch až "neštandardne".

Český premiér v demisii Andrej Babiš súhlasí so zdanením náhrad cirkevných reštitúcií. Uviedol to v pondelok dopoludnia na tlačovej konferencii ministerstva dopravy. Takúto požiadavku si kladie Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), inak menšinovú vládu Babišovho hnutia ANO a Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) nepodporí. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

"My sme to v programe nikdy nemali, ale dlhodobo s tým súhlasíme a predpokladám, že ČSSD sa k tomu pridá - nie je to nová téma," povedal Babiš. Dodal, že pri rokovaniach o vládnej podpore predtým s komunistami o takej podmienke nediskutovali.

Podľa Babiša prebiehajú cirkevné reštitúcie v niektorých prípadoch až "neštandardne" - údajne sa cirkvi vydáva aj majetok, ktorý možno nemal byť predmetom reštitúcií. Babiš to vyhlásil bez uvedenia ďalších podrobností.

Podpredseda KSČM Pavel Kováčik v nedeľu v Českej televízii oznámil, že ak by ANO a sociálni demokrati nehlasovali v Poslaneckej snemovni za zdanenie náhrad cirkevných reštitúcií, komunisti nepodporia menšinovú vládu spomínaných dvoch strán.

Ide už o druhú podmienku, ktorú si komunisti dávajú výmenou za podporu menšinovej vlády. Prvou podmienkou bolo, že vláda sa nesmie v programovom vyhlásení zaviazať k zvyšovaniu počtu vojakov v zahraničných misiách. Poslanecká snemovňa však v piatok aj napriek nesúhlasu komunistov zvýšenie počtu vojakov a posilnenie zahraničných misií schválila. Predseda KSČM Vojtěch Filip následne uviedol, že komunistom stačia záväzky v návrhu vládneho programu.

Podľa Kováčikových informácií by z programového vyhlásenia prípadnej vlády ANO a ČSSD malo konkrétne vypadnúť ustanovenie, že Česká republika bude vysielať svojich vojakov do Pobaltia.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:32