StoryEditor

Kim chce na stretnutí s Trumpom bývať v luxusnom hoteli. Zaplatiť to má niekto iný

04.06.2018, 18:30
Kim Čong-un bude mať pravdepodobne problém s platením účtov za summit s Trumpom.

Keď sa severokórejský vodca Kim Čong-un stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summite v Singapure, jednej z najdrahších ázijských destinácií, účet zrejme dosiahne závratných výšin. Z predchádzajúcich skúseností je pritom zrejmé, že KĽDR nemá príliš pozitívny prístup k plateniu účtov. 

A tak je tu naliehavá otázka: Nechcete náhodou prospieť svetovému mieru a zaplatiť vodcovi KĽDR bývanie v luxusnom hoteli na singapurskom summite s Donaldom Trumpom?

Kim na to nemá. Vraj.

Severokórejský líder si už vybral, kde chce bývať. Má to zásadný háčik, vlastne poriadnu Hlavu 22.

Vodca krajiny s atómovou bombou nemôže bývať v nejakom penzióne.

Lenže má prázdnu peňaženku. Niekto to za nás musí zaplatiť, odkázali Severokórejčania. Ponúka sa prirodzene USA. Dokonca povedali, že by to pokojne urobili. Chcú rokovať, ide o atómové bomby a mier po skoro sedemdesiatich rokoch neuzavretej starej vojny a neustáleho strachu z novej, tak jeden hotel navyše pokojne zaplatia.

Ak by Trump účet zaplatil, musel by podať demisiu

KĽDR dala najavo, že Spojené štáty účet zaplatiť nemôžu, pretože by to bolo pre Kima urážlivé.

Ako by to vyzeralo, keby za vás nepriateľ musel platiť.

Je tu však ešte jeden háčik, ďalšia Hlava 22. Keby Trump účty za KĽDR zaplatil, musel by vlastne podať demisiu, aby ho mohli zavrieť. Sú tu predsa sankcie vyhlásené americkou vládou, podľa ktorých je zakázané akokoľvek financovať severokórejský režim.

A tak sa hľadá, kto by nakoniec hotel Kimovi zaplatil. Zvláštne: z bežného pohľadu vyzerá rovnako trápne, či by platili Američania, alebo niekto iný, v KĽDR to však asi vidia inak.

Nedá sa však povedať, že pri výbere ubytovania by Kima zvierala príslovečná proletárska skromnosť.

Luxusný hotel

Hotel Fullerton, kde chce pri summite spať, je jedna zo singapurských ikon. Majestátna neoklasicistická budova, akú by ste skôr čakali niekde v Európe. Na fasáde obrovské antické stĺpy, vyzerá skôr ako opera alebo hlavná pošta, pričom tým posledným skutočne bol. 

Skúmanie webovej stránky hotela ukazuje, že noc v prezidentskom apartmáne stojí šesť tisíc dolárov. Najlacnejšiu izbu mali včera za sto osemdesiat amerických dolárov, čo je na dnešné pomery veľmi láskavá cena, ale tiež tam ponúkali izby za sedemsto dolárov.

KĽDR má zrejme určitú finančnú deviáciu, pretože o platenie nákladov, ktoré si iné štáty hradia samé, žiada v poslednej dobe dosť často.

Naposledy tento rok v zime Južná Kórea platila za pobyt severokórejského tímu na zimnej olympiáde. Keď pred štyrmi rokmi navštívila americká delegácia KĽDR, aby vyjednala prepustenie dvoch amerických zajatcov, režim ich hostil honosnou večerou s dvanástimi chodmi. Potom Američania dostali účet ako v reštaurácii.

Politika slnečného svitu

Americký denník The Washington Post, ktorý so správou o problémoch s platením hotela prišiel, napísal, že je to dôsledok "politiky slnečného svitu", kedy bohatá Južná Kórea platila severu čokoľvek, na čo si spomenul. Rozmaznala ho tak, že režim, ktorý môže vyrábať jadrové zbrane a mať štvrtú najpočetnejšiu armádu sveta, sa tvári, že nemá na hotelový účet.

Pikantné je, že Kim má zbierku najdrahších áut, necháva si posielať zo Švajčiarska hodinky, z Dánska bravčové mäso a z Iránu kaviár. Fajčí cigarety Yves Saint Laurent, ktorých krabička stojí 40 eur.

Ale zrejme chce rafinovane tromfnúť imperialistov.

Zatiaľ to vyzerá, že pobyt zaplatí Singapur. Ale ponúknuť sa určite môže každý.

Je však potrebné vziať do úvahy, že nejde len o Kima, ale aj o jeho delegáciu, ochranku, radcov, lekárov, sluhov a vodiča. A pozor, k účtu patria aj minibary.

01 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 04 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:19