irán raketaReuters
StoryEditor

USA vyvíjajú umelú inteligenciu, ktorá bude predpovedať jadrové útoky. Skrotíme ju, uisťuje Pentagon

07.06.2018, 18:40
Vrchný veliteľ amerických jadrových síl tvrdí, že by sa takáto technológia nevymkla spod kontroly, rozhodovanie by ovplyvňovali ľudia.

Spojené štáty tajne vyvíjajú umelú inteligenciu (UI), ktorá bude mať za úlohu, pomocou satelitných snímok a dát, predvídať nepriateľský jadrový útok. V utorok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdroje - amerických úradníkov, ktorí o utajenom výskume vedia. Washington zatiaľ žiadne informácie ohľadom projektu verejne neoznámil, vrchný veliteľ amerických jadrových síl John Hyten však upokojuje, že by sa takáto technológia nevymkla spod kontroly, rozhodovanie by ovplyvňovali ľudia.

Obranný systém UI by mal byť schopný zhromažďovať obrovské množstvo dát, vrátane satelitných snímok, a s ich pomocou vyhodnocovať nebezpečenstvo jadrového útoku.

Umelá inteligencia by tak mala Pentagonu umožniť, aby včas podnikol kroky na odvrátenie jadrovej hrozby. Velenie vďaka tomu bude mať čas zakročiť pomocou diplomacie alebo sa pokúsiť nepriateľské hlavice zničiť ešte pred odpálením.

Podľa zdrojov Reuters v súčasnosti prebieha niekoľko výskumných projektov, ktoré vyvíjajú vojenské obranné systémy UI. Americká vláda pritom navrhla strojnásobiť výdavky zo štátneho rozpočtu na jeden z nich na 83 miliónov dolárov. Aj keď ide o pomerne malú sumu, tak význam, ktorý majú podobné programy, získava na dôležitosti, a to predovšetkým v čase, keď vojenská moc Ruska a Severnej Kórey rastie.

Podľa agentúry Reuters sa napriek tomu niektorí z amerických úradníkov zhodujú, že výdavky na výskum nie sú zďaleka zodpovedajúce.

Podľa zdrojov Reuters je jeden z vyvíjaných programov UI zameraný aj na Severnú Kóreu. Washington je totiž znepokojený umiestnením mobilných raketových odpalísk v KĽDR, ktoré môžu byť ukryté v tuneloch, lesoch alebo jaskyniach. Tento projekt bol až do tejto doby prísne utajený.

Pentagon prejavil záujem o využitie umelej inteligencie na vojenské účely už skôr. V minulosti napríklad americká armáda zverejnila informácie o tom, že používa umelú inteligenciu na rozpoznávanie objektov z videí urobených dronom v rámci výskumného programu "Project Maven".

O americkom obrannom výskume UI existuje len málo dostupných informácií. Zdroje Reuters však priznali, že americká armáda už jeden prototyp umelej inteligencie otestovala, program mal mať údajne za úlohu vystopovať mobilné odpalisko rakiet.

Podľa Reuters sú do tajného výskumu zapojení armádni aj civilní výskumníci vo Washingtone. Dostupné dokumenty prezrádzajú, že program protiraketovej obrany UI by mal byť v budúcnosti okrem Severnej Kórey zameraný aj proti Rusku, Číne, Iránu a teroristickým organizáciám.

Po zverejnení správy o plánoch predvídania jadrového nebezpečenstva pomocou umelej inteligencie začala verejnosť na sociálnych sieťach zo žartu porovnávať americký plán s fiktívnym počítačovým systémom Skynet z filmovej série Terminátor, ktorý získal plnú kontrolu nad zbraňami, ktorými vyhladil väčšinu ľudstva.

Pochybnosti, že by mohla UI zámerne vyvolať jadrový konflikt medzi svetovými mocnosťami, však armádny zástupca rozptyľuje. Vrchný veliteľ amerických jadrových síl John Hyten uvádza, že hneď ako bude systém umelej inteligencie plne uvedený do prevádzky, Pentagon bude musieť zvážiť bezpečnostné opatrenia, ktoré zabezpečia, že tempo, akým budú vznikať rozhodnutia ohľadom jadrovej hrozby, budú určovať ľudia, a nie stroje.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:02