StoryEditor

Dejiskom historického stretnutia Trumpa s Kimom bude luxusné letovisko s temnou minulosťou

07.06.2018, 19:30
Autor:
ČTKČTK
Summit sa má uskutočniť na ostrove Sentosa, ktorého názov v malajčine znamená "mier a pokoj".

Singapurský ostrov Sentosa, ktorý sa má 12. júna stať dejiskom historického summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, je v súčasnosti známy predovšetkým ako luxusné letovisko.

V minulosti boli však ostrov a okolité vody rajom pirátov a počas druhej svetovej vojny sa tu nachádzal zajatecký tábor zriadený japonskými okupačnými vojskami, píše spravodajský server BBC News.

Sentosa je jedným zo 63 singapurských ostrovov. S rozlohou piatich kilometrov štvorcových sa nachádza v tesnej blízkosti hlavného singapurského ostrova, s ktorým je spojený mostom. Na ňom je cesta pre chodcov, cesty pre automobilovú dopravu a visutá dráha. Okrem toho sa dá na ostrov dostať tiež kabínkovou lanovkou. Práve vďaka tomuto obmedzenému prístupu ponúka ostrov bezpečné podmienky pre summit.

Na ostrov prichádza podľa miestnych úradov ročne takmer 20 miliónov turistov, ktorí smerujú hlavne za piesočnými plážami.

Golfový klub či súkromný prístav

Na ostrove, ktorý sa pýši tými najprestížnejšími singapurskými rezidenčnými štvrťami a najdrahšími hotelmi, je tiež golfový klub s dvoma ihriskami, kasíno, súkromný prístav pre jachty a menšie lode, niekoľko reštaurácií ocenených michelinskými hviezdami či zábavný park americkej filmovej spoločnosti Universal Studios.

Singapurské úrady vymedzili na ostrove špeciálnu zónu, ktorá zahŕňa päťhviezdičkový hotel Capella, kde sa budú rokovania Trumpa s Kimom podľa Bieleho domu konať. Kde budú najvyšší predstavitelia USA a KĽDR bývať, zatiaľ nie je jasné, na ostrove Sentosa to však zrejme nebude.

Podľa BBC Trump pravdepodobne zvolí hotel Shangri-La, kde už predtým americkí prezidenti nocovali.

Kim sa bude zrejme zdržiavať v hoteli St Regis Singapore, napísal singapurský denník Straits Times. Oba hotely sa nachádzajú na hlavnom singapurskom ostrove v blízkosti známej nákupnej triedy Orchard Road.

Hotelový komplex Capella, ktorý návštevníkom ponúka 112 ubytovacích jednotiek, od izieb za 500 dolárov (425 eur) na noc až po trojizbovú koloniálnu vilu so súkromným bazénom za 7500 dolárov na noc (6375 eur). Komplex je umiestnený uprostred záhrad a tropického dažďového lesa. Navrhla ho firma známeho britského architekta Normana Fostera a zahŕňa niekoľko majestátnych budov z koloniálnej éry.

Zamestnanci Bieleho domu si objekt prezreli vopred; zástupca personálneho riaditeľa Bieleho domu Joe Hagin a ďalší predstavitelia tu bývali, keď pripravovali podrobnosti k summitu.

Ostrov "mier a pokoj"

Pre konanie summitu má ostrov aj príhodný názov, Sentosa totiž v malajčine znamená "mier a pokoj". Server BBC však pripomína, že lokalita má svoju temnú časť histórie.

Singapur, ktorý sa nachádza na hlavnej námornej ceste medzi Indiou a Čínou, bol už pred obdobím britskej koloniálnej nadvlády prekvitajúcim obchodným centrom. Práve to však do týchto končín lákalo tiež pirátov.

Počas druhej svetovej vojny, v roku 1942, obsadila Singapur japonská armáda. Britská koloniálna posádka zaskočená útokom Japoncov sa po niekoľkodňovom boji vzdala.

Okupačné sily v nasledujúcich rokoch povraždili tisíce ľudí. Dejiskom masakrov boli aj pláže na ostrove Sentosa. Na ostrove bol tiež japonský zajatecký tábor, v ktorom bolo zadržiavaných 400 spojeneckých vojakov

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:57