Sebastian KurzReuters
StoryEditor

Rakúsko uzavrie sedem mešít, preverí aj niekoľko moslimských duchovných

08.06.2018, 11:29
Autor:
ČTKČTK
Rakúsko preveruje 40 moslimských duchovných pre podozrenie z porušenia zákona, ktorý zakazuje islamským spolkom prijímať financie zo zahraničia.

Rakúsko uzavrie sedem mešít a vyhostí z krajiny niekoľko imámov financovaných zo zahraničia. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil kancelár Sebastian Kurz. Opatrenie je podľa neho súčasťou boja proti "paralelným spoločnostiam a politickému islamu".  Ľudovci kancelára Kurza (ÖVP) od minulého roka vládnu Rakúsku v koalícii s protiimigračnou a protiislamskou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ).

"Paralelné spoločnosti, politický islam a radikalizačné tendencie nemajú v našej krajine miesto," uviedol na tlačovej konferencii kancelár Kurz. Zdôraznil zároveň, že Rakúsko je "krajinou rozmanitosti" a slobodu náboženstva považuje za veľký výdobytok.

Podľa ministra vnútra Herberta Kickla úrady teraz preverujú štyri desiatky moslimských duchovných, u ktorých panuje podozrenie, že porušili zákon z roku 2015, ktorý zakazuje islamským spolkom prijímať financie zo zahraničia.

Ide predovšetkým o imámov tureckého spolku ATIB, ktorý je priamo naviazaný na turecký úrad pre náboženské otázky Diyanet. V dvoch prípadoch je podľa Kickla už jasné, že budú imámovia z Rakúska vyhostení.

"Sme ešte len na začiatku," vyhlásil vicekancelár a predseda FPÖ Heinz-Christian Strach. Zo siedmich mešít, ktoré budú v Rakúsku uzavreté, sú podľa neho štyri vo Viedni, dve v Hornom Rakúsku a jedna v Korutánsku.

Turecký spolok ATIB, ktorý zastrešuje desiatky moslimských spolkov v Rakúsku, sa stal nedávno terčom kritiky kvôli fotografiám z akcie v jednej z viedenských mešít, na ktorej sa deti prezliekli do uniforiem a inscenoval bitku z osmanských dejín.

Zákon z roku 2015 priniesol rakúskym moslimom nové práva i povinnosti. Zaviedol napríklad vysokoškolské teologické štúdium islamu, moslimovia vďaka nemu majú právo na duchovnú starostlivosť v armáde, vo väzniciach alebo v nemocniciach.

Islamské náboženské spolky však tiež majú povinnosť zbaviť funkcie svojho hodnostára, ak je odsúdený k aspoň ročnému väzeniu. Svoju funkciu nesmie vykonávať ani v prípade, že "trvalo ohrozuje verejnú bezpečnosť, poriadok, zdravie a morálku či práva a slobody druhých".

Podľa odhadov rakúskeho ministerstva vnútra žije v Rakúsku, ktoré má zhruba 8,7 milióna obyvateľov, približne 700.000 moslimov. V krajine je viac ako 400 moslimských modlitební a mešít.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:54