TASR/AP
StoryEditor

Je len jediný výsledok summitu s Kimom, ktorý sú USA ochotné akceptovať, odkázal Trumpov minister

11.06.2018, 13:34
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
V delegácii Donalda Trumpa, ktorá pricestovala do Singapuru, je aj najväčší americký expert na zbrane hromadného ničenia.

Denuklearizácia Kórejského polostrova je jediným výsledkom utorňajšieho summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý budú Spojené štáty akceptovať. Uviedol to na tlačovej konferencii v Singapure americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

​Spojené štáty vstúpia do osobného rozhovoru so severokórejským vodcom s "pozitívnym postojom", povedal Pompeo, avšak dodal, že výsledky utorňajšieho summitu podrobia overovaniu.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor z leta 2017 s cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý navštívil Severnú Kóreu: 

"Spojené štáty sa predtým nechali obalamutiť. Tentoraz zabezpečíme, aby sme mali spoľahlivý systém na overenie záverov summitu," povedal podľa Sky News americký minister zahraničných vecí s tým, že v delegácii amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorá pricestovala do Singapuru, je aj najväčší americký expert na zbrane hromadného ničenia.

Problematickí americkí vojaci v Južnej Kórei

Washington chce podľa Pompea severokórejskému režimu ukázať, že rozhodnutie vzdať sa jadrových zbraní Pchjongjang neohrozí, ale bude mať presne opačný efekt. "Spojené štáty sú pripravené Severokórejčanov uistiť, že vytvorenie denuklearizovaných zón nie je záležitosť, ktorá by pre nich mala zlý koniec," podotkol šéf americkej diplomacie.

Pompeo však odmietol povedať, či je Trump ochotný zvážiť stiahnutie 28 500 vojakov, ktoré Spojené štáty majú od kórejskej vojny z rokov 1950-53 na juhokórejskom území. Práve to v minulosti KĽDR pri rozhovoroch o ukončení svojich jadrových zbrojných programov požadovala.

Americký minister zahraničia dnes vyhlásil, že rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom pred historickým summitom "postupujú rýchlo vpred", a rovnako ako Trump vyjadril optimizmus ohľadom výsledku summitu.

V prípade zlyhania rokovaní sankcie pritvrdia

Sankcie, ktoré voči KĽDR uplatňujú Spojené štáty v reakcii na severokórejské jadrové a raketové testy, zostanú v platnosti až do odstránenia jadrových zbraní zo Severnej Kórey, povedal Pompeo. Ak diplomatické rokovania medzi oboma krajinami zlyhajú, Washington sankcie ďalej pritvrdí, dodal.

Stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom je naplánované na utorok 12. júna a malo by sa konať v hoteli Capella na ostrove Sentosa v Singapure.

Pôjde vôbec o prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:41