Reuters
StoryEditor

Kim má na svojich ochrankárov zvláštnu požiadavku. Merať môžu len 168 centimetrov

11.06.2018, 20:45
Kimova ochranka behajúca popri limuzíne sa stala priam ikonickou.

Svetu sa vďaka summitu v Singapure naskytla možnosť sledovať Kim Čong-unovu ochranku v akcii. Pozornosť ľudí si získali predovšetkým bodyguardi klusajúci vedľa Kimovej limuzíny. Títo muži však nie sú len efektné predstavenie pre publikum - keď ide o bezpečnosť, nenecháva Severná Kórea nič na náhodu.

Verejnosť prvýkrát uzrela Kimovych klusajúcich bodyguardov na aprílovom summite v Kórei. Vo videu je vidieť dvanásť strážcov, ktorí bežia vedľa Kimovej limuzíny.

Títo muži sú súčasťou útvaru menom Ústredná stranícka kancelária # 6, ktorý je formálne známy skôr pod názvom Ústredná kancelária pobočník. Muži sú Kimovou najbližšou ochrankou a regrutujú sa z Kórejskej ľudovej armády, píše BBC.

Požiadavky na ochrankárov

Pretože ich úlohou je chrániť samotného "vynikajúceho súdruha", ako je Kim v Severnej Kórei titulovaný, musia vojaci spĺňať celú radu prísnych požiadaviek. Musia byť zruční v zaobchádzaní so strelnými zbraňami a ovládať rozličné bojové umenia.

Sú tu však aj chúlostivejšie požiadavky. Príliš urastení vojaci môžu na službu v elitnej jednotke zabudnúť, pretože jej členovia musia byť približne rovnako vysokí ako Kim Čong-un, ktorý meria 168 centimetrov.

A keďže ide o Severnú Kóreu, nezaobídu sa Kimovi strážcovia bez dobrého "kádrového posudku". Ak sa chce vojak stať Kimovým bodyguardom, musí sa podrobiť prísnemu vyšetrovaniu, počas ktorého sa preveruje celá jeho rodina vrátane dvoch predchádzajúcich generácií. Nie je preto prekvapením, že väčšina strážcov sú buď Kimovi príbuzní, alebo muži z prominentných severokórejských rodín.

Strážcovia chránia Kima vlastným telom

Ak je vojak vybraný do jednotky osobných strážcov (odmietnuť túto prácu nie je možné), musí sa podrobiť náročnému výcviku. Ten zahŕňa streľbu, širokú škálu bojových umení, techniky ústupu v prípade útoku a tvrdý fyzický i psychický dril.

Po skončení výcviku sa títo muži stávajú jednými z mála, ktorí smú v blízkosti najvyššieho vodcu nosiť zbraň. Aj napriek svojej skvelej výzbroji a bojovej zručnosti však chránia Kima predovšetkým svojou všímavosťou. Pri práci nepretržite skúmajú okolie, pátrajú po možných hrozbách a v každom okamihu sú pripravení chrániť svojho vodcu vlastným telom.

Hoci strážcovia pri práci používajú vysielačky, ich prostriedky pre primárnu komunikáciu sú až prekvapivo oldschoolové. Na identifikáciu používajú špendlíky a odznaky na oblekoch a sériu rôznych hesiel a kódových slov.

Najviac strážený líder na svete

Bodyguardi sú však len prvou obranou líniou okolo severokórejského lídra. Druhý a tretí val tvorí jednotka nazvaná Veliteľstvo obrany. Kým Ústredná kancelária pobočníkov chráni priamo samotného Kima, Veliteľstvo obrany zaisťuje bezpečnosť v lokáciách, kde sa Kim pohybuje. Okrem toho zodpovedá za logistiku a zabezpečuje vodcovi všetku možnú technickú aj inú podporu.

To okrem iného znamená, že musí obstarávať akékoľvek jedlo, alkohol a cigarety, ktoré si Kim prikáže a kontrolovať servírované potraviny, aby sa nikto nepokúsil Kima otráviť.

Kim je tak vďaka svojim bezpečnostným jednotkám a trojúrovňovému systému ochrany pravdepodobne najlepšie stráženým lídrom na svete. A slávni behajúci bodyguardi sú len jedným článkom v reťazi, ktorý má zabezpečiť prežitie dynastie Kimov.

01 - Modified: 2024-09-24 20:35:25 - Feat.: - Title: Rusko musí byť prinútené k mieru, vyhlásil Zelenskyj. Irán a Severnú Kóreu označil za komplicov 02 - Modified: 2024-09-18 22:31:00 - Feat.: - Title: KĽDR uviedla, že otestovala novú balistickú raketu. Kim Čong-un chce vyššie útočné kapacity 03 - Modified: 2024-09-16 06:13:48 - Feat.: - Title: V októbri sa zíde severokórejský parlament, bude rokovať o novelizácii ústavy 04 - Modified: 2024-09-13 10:42:55 - Feat.: - Title: Šojgu sa v Pchjongjangu stretol s Kim Čong-unom, chcú posilniť vojenské väzby 05 - Modified: 2024-09-13 04:48:42 - Feat.: - Title: Severná Kórea prvýkrát zverejnila fotografie zariadenia na obohacovanie uránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 22:58