Reuters
StoryEditor

Ak je toto výsledok, je to deprimujúce, tvrdia analytici o summite v Singapure (+celé znenie dohody)

12.06.2018, 09:22
Autor:
mahomahoČTKČTK
V texte sa uvádza, že Trump s Kimom mali podrobný a úprimný rozhovor.

Severná Kórea sa na summite so Spojenými štátmi zaviazala pracovať na úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova, zatiaľ čo Washington sľúbil poskytnúť Pchjongjangu bezpečnostné záruky.

​Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia, ktoré na záver svojej dnešnej schôdzky v Singapure podpísali šéf Bieleho domu Donald Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un.

Žiadne konkrétne záväzky

​Viacerí experti kritizujú, že dokument neuvádza žiadne konkrétne záväzky a všetko tak smeruje k ďalším kolám rokovaní, ku ktorým sa obe strany zaviazali.

Prvé reakcie neprinášajú veľké nadšenie, píše portál BBC News. "Ak je toto výsledok ... tak je to deprimujúce. Je to ešte menej, než väčšina skeptikov očakávala. Domnieval som sa, že sa Kim aspoň vzdá nejakých rakiet, uzavrie nejaké jadrové zariadenia, niečo konkrétne," napísal na twitteri analytik Robert Kelly.

"Toto sľubujú posledných 25 rokov!" Uviedol Vipin Narang, ktorý pôsobí ako expert na jadrové stratégie na americkom Massachusettskom technickom inštitúte.

Diabol sa skrýva v detailoch

Korešpondent agentúry Reuters Josh Smith na twitteri napísal, že dohoda mnoho ľudí nepresvedčí. "Pesimisti ju budú vnímať ako bezzubú, ako dokument, ktorý nič nové neprináša, optimisti v nej uvidia len začiatok," uviedol.

​Smith tiež poznamenal, že diabol sa skrýva v detailoch. "Čo myslia tým "nové vzťahy" a "trvalý a stabilný mierový režim"? A čo jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova ? Znamená táto vágnosť, že sa nemohli dohodnúť? Alebo si nechávajú priestor na manévrovanie?" dodal.

Ministerstvo zahraničia USA zverejnilo celé znenie dokumentu, ktorý bol podpísaný na summite v Singapure:

"Spoločné vyhlásenie prezidenta Donalda J. Trumpa zo Spojených štátov amerických a predsedu Kim Čong-una z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky na summite v Singapure.

Prezident Donald J. Trump zo Spojených štátov amerických a predseda Kim Čong-un z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa zúčastnili prvého, historického summitu v Singapure 12. júna 2018.

Prezident Trump a predseda Kim Čong-un viedli komplexnú, dôkladnú a úprimnú výmenu názorov na otázky týkajúce sa vytvorenia nových vzťahov medzi USA a KĽDR a budovania trvalého a silného mierového režimu na Kórejskom polostrove. Prezident Trump sa zaviazal poskytnúť KĽDR bezpečnostné garancie a predseda Kim opätovne uistil o svojom pevnom a neochvejnom záväzku kompletného jadrového odzbrojenia na Kórejskom polostrove.

​Prezident Trump a predseda Kim Čong-un sú presvedčení, že vytvorenie nových vzťahov medzi USA a KĽDR prispeje k mieru a prosperite Kórejského polostrova a sveta a uznávajú, že budovanie vzájomnej dôvery môže podporiť denuklearizáciu Kórejského polostrova. Prezident Trump a predseda Kim Čong-un sa uzniesli na nasledujúcom: 

  1. Spojené štáty a KĽDR sa zaväzujú vytvoriť nové vzťahy medzi USA a KĽDR v súlade s túžbou národov oboch krajín o mier a prosperitu.
  2. Spojené štáty a KĽDR sa spoja v úsilí vybudovať trvalý a stabilný mierový režim na Kórejskom polostrove.
  3. V súlade s Pchanmundžomskou deklaráciou z 27. apríla 2018 sa KĽDR zaväzuje pracovať na kompletnej denuklearizácii Kórejského polostrova.
  4. Spojené štáty a KĽDR sa zaväzujú k navráteniu pozostatkov vojakov stratených v akcii a vojnových zajatcov, vrátane okamžitej repatriácie už identifikovaných.

Summit USA - KĽDR - prvý v histórii - bol epochálnym podujatím veľkého významu pri prekonávaní desaťročí napätia a nepriateľstva medzi oboma krajinami a otvorením novej budúcnosti. Prezident Trump a predseda Kim Čong-un sú za úplné a rýchle implementovanie ustanovení tohto spoločného vyhlásenia. Spojené štáty a KĽDR sa zaväzujú v najbližšej možnej dobe pokračovať v rokovaniach vedených americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a predstaviteľmi KĽDR o implementácii výsledkov summitu medzi USA a KĽDR.

Prezident Donald J. Trump zo Spojených štátov amerických a predseda Kim Čong-un z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky sa zaviazali spolupracovať na rozvoji nových vzťahov medzi USA a KĽDR a na podpore mieru, prosperity a bezpečnosti Kórejského polostrova a sveta."

01 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako poukázať dve percentá z dane: kto to môže urobiť, ako postupovať a kto môže byť prijímateľom? (návod​) 02 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 03 - Modified: 2024-02-21 19:58:06 - Feat.: - Title: "Ohrozil by Izrael." Kneset je proti jednostrannému vyhláseniu palestínskeho štátu 04 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 05 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný!
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:08