Reuters
StoryEditor

Ako dieťa v zábavnom parku. Čo o Trumpovi a Kimovi prezradila reč tela?

12.06.2018, 12:49
Autor:
mbmb
​Prvé momenty stretnutia podľa expertov na reč tela a neverbálnej komunikácie sprevádzala nervozita a neistota.

Len pár hodín sa videli tvárou v tvár vodcovia Spojených štátov a Severnej Kórey. Objektívy kamier a fotoaparátov im však boli pochopiteľne v pätách a zachytili momenty, ktoré vďaka reči tela oboch účastníkov veľa prezrádzajú. Podľa odborníkov chceli obaja pôsobiť dominantne, ale zároveň boli pred stretnutím nervózni.

​​Prvé momenty stretnutia podľa expertov na reč tela a neverbálnej komunikácie sprevádzala nervozita a neistota. Zároveň sa však v Singapure severokórejský diktátor Kim Čong-un i americký prezident Donald Trump chceli prezentovať ako dominantní hráči.

Nešlo o typické potrasenie rúk

Hlavne Trump počas prvých trinástich sekúnd, keď po prvýkrát potriasal severokórejskému diktátorovi rukou, nasadil svoj typický postup na vyjadrenie dominancie. Ruka mu vystrelila na podanie ako prvému a následne druhou rukou poklepal Kimovi na rameno. O poznanie nižší Kim reagoval jemným potrasením Trumpovej ruky a zároveň držal s Trumpom očný kontakt až do doby, kedy sa obaja otočili k novinárom.

"Nebolo to typické potrasenie rúk. Bolo to skôr hore a dole, také preťahovanie, obaja sa snažili toho druhého pritiahnuť k sebe. Obaja sa snažili, aby nedali tomu druhému možnosť mať dominantný úchop," okomentoval pre Reuters zábery zo singapurského summitu austrálsky odborník na neverbálnu komunikáciu Allan Pease.

Donald Trump je skúsený vyjednávač, pochádza konieckoncov z tvrdého sveta realitného trhu New Yorku, o ktorom sa povráva, že v ňom má nemalý vplyv podsvetie. Pri stretnutí s Kimom bol očividne, aj vďaka výškovej prevahe, väčšinu času tým, kto stretnutie nenápadne korigoval.

Takmer submisívna reč Trumpa

Trump však nezabúdal občas trochu uvoľniť napätú atmosféru. S Kimom udržiaval počas pochôdzok po areáli hotela konverzáciu a nechával ho ísť mierne napred. Ale ani v týchto momentoch nezabúdal dávať Kimovi najavo, kto je tu pán, keď mu niekoľkokrát opätovne poklepal na rameno a rukou ho navádzal do knižnice, kde malo prebehnúť ich prvé rokovanie medzi štyrmi očami.

Kim pôsobil trochu nervózne a niekoľkokrát sa pokúsiť Trumpa tiež rukou poklepkať, počas konverzácií však väčšinou počúval so sklopenými očami, pohľad k Tumpovi zdvihol len niekoľkokrát.

"Donald Trump hovoril zmierlivým, až skoro submisívnym jazykom, ale jeho reč tela hovorila celkom jasne ,tu to vediem ja'. Kto by oboch mužov nepoznal, povedal by, že ten vyšší bol otec a ten nižší jeho syn," povedal o rokovaní oboch štátnikov Pease.

"Kim vyzeral trochu ako dieťa v zábavnom parku - nebol odstrašujúci, bol rozrušený a trochu nervózny," dodal austrálsky expert.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:59