Reuters
StoryEditor

Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu v dlhotrvajúcom spore o názov

12.06.2018, 18:15
Autor:
TASRTASR
Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko.

Macedónsko a Grécko dosiahli dohodu vo viac ako štvrťstoročie pretrvávajúcom spore o názov postjuhoslovanskej republiky, ktorý zaťažoval ich vzájomné vzťahy a bránil integrácii Macedónska do EÚ i NATO.

Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry AP, ktorá sa odvoláva na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

O výsledkoch utorkového telefonátu s predsedom macedónskej vlády Zoranom Zaevom informoval predseda gréckej vlády v Aténach najvyššieho predstaviteľa krajiny, prezidenta Prokopisa Pavlopulosa.

Na otázku novinárov, či došlo k dohode, odpovedal Tsipras protiotázkou: "Prečo by som inak išiel za prezidentom?"

Informovali o tom macedónsky internetový portál Nezavisen vesnik i tlačová agentúra APA.

"Mám dobré novinky... pred chvíľou sme dospeli k dohode s predsedom vlády Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko o probléme, ktorý zaťažoval naše mysle po mnoho rokov," uviedol Tsipras podľa tlačovej agentúry Reuters počas stretnutia s prezidentom.

"Máme dohodu, som šťastný, pretože máme dobrú dohodu, ktorá obsahuje všetky podmienky gréckej strany," vyhlásil Tsipras.

Nový názov krajiny

Signály predstaviteľov oboch krajín už v uplynulých desiatkach hodín naznačovali priblíženie sa k dohode.
Macedónsko by sa podľa utorkových informácií tamojších médií malo v budúcnosti nazývať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija).

Doteraz niesla krajina vzhľadom na viac ako štvrťstoročie pretrvávajúci spor s Gréckom dočasný názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pod ktorým ju zaregistrovali aj v Organizácii Spojených národov.

O novom názve by sa v druhom polroku 2018 malo v krajine uskutočniť referendum. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, potom by malo dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy.

Macedónske občianstvo by podľa mediálnych správ mal v budúcnosti signalizovať popis Macedónčan/Občan Republiky Severné Macedónsko. Oficiálny jazyk - macedónčina - bude doplnená o poznámku, že ide o slovanský jazyk.

Otvorenie prístupových rokovaní

Macedónsko-grécku dohodu, o ktorej sa opakovane rokovalo na úrovni premiérov oboch krajín, Zorana Zaeva a Alexisa Tsiprasa, by najskôr mal schváliť parlament v Skopje. Grécka vláda by sa následne mala obrátiť na Európsku úniu s podnetom na otvorenie prístupových rokovaní s Republikou Severné Macedónsko.

"Zelenú" vstupu susednej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) by Grécko poskytlo až po predmetnej zmene macedónskej ústavy.

Macedónsky premiér Zoran Zaev by verejnosť v bývalej juhoslovanskej republike mal informovať o výsledkoch rokovaní s Gréckom ešte v utorok podvečer.

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 03 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 04 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 05 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:22