StoryEditor

Výbuchy opäť vystrašili Londýnčanov

22.07.2005, 00:00
V centre Londýna včera opäť zavládol chaos a niekoľko staníc metra museli evakuovať po menších výbuchoch. Stalo sa tak presne dva týždne po prvých útokoch na metro a autobus, pri ktorých zahynulo vyše 50 osôb. Neznámi útočníci si ako terč opäť vybrali verejnú dopravu, zrejme však nemali v úmysle spôsobiť čo najväčšie straty na životoch alebo škody.

V centre Londýna včera opäť zavládol chaos a niekoľko staníc metra museli evakuovať po menších výbuchoch. Stalo sa tak presne dva týždne po prvých útokoch na metro a autobus, pri ktorých zahynulo vyše 50 osôb. Neznámi útočníci si ako terč opäť vybrali verejnú dopravu, zrejme však nemali v úmysle spôsobiť čo najväčšie straty na životoch alebo škody. Tomu naznačovalo aj to, že mohlo ísť iba o výbuchy rozbušiek alebo pokusy o ich odpálenie. Ich cieľom mohlo byť stupňovanie atmosféry strachu.
Štyri malé bomby mali vybuchnúť v metre a v autobuse. Šéf londýnskej metropolitnej polície Ian Blair najprv hovoril o "veľmi vážnom incidente". Neskôr však vo vysielaní Sky News dodal: "Situácia je pod kontrolou." Britský premiér Tony Blair sa snažil situáciu upokojiť aj tým, že absolvoval plánovanú tlačovú konferenciu s austrálskym premiérom Johnom Howardom. "Zdá sa, že pri týchto útokoch nikto nezahynul a dúfam, že Londýn sa rýchlo vráti k normálnemu chodu. Cieľom útočníkov bolo vystrašiť nás," povedal britský premiér.
Podľa televízie ITV News zranenie hlásili z vlaku metra pri stanici Warren Street. Malé bomby mali vybuchnúť na troch staniciach metra, ktoré okamžite evakuovali a menšia nálož vybuchla aj v autobuse vo východnej časti mesta. Na vozidle iba vybilo okná, okolie incidentov uzavreli. Päť línií metra na určitý čas uzavreli. Úrady vyzývali občanov, aby zostali tam, kde sú a nechodili do centra. Neskôr výzvu stiahli. Londýnske metro má dvanásť veľkých línií, ktoré denne využívajú tri milióny pasažierov.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povolenie je nevyhnutné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:51