Reuters
StoryEditor

V tieni šampionátu pripravili Rusi najväčšie námorné cvičenie za posledných desať rokov

14.06.2018, 19:30
Susedné Nórsko Rusi o cvičení neinformovali.

V tieni majstrovstiev sveta vo futbale pripravilo ruské námorníctvo najväčšie námorné cvičenia Severnej flotily za posledných desať rokov.

"Severná flotila vyrazila na najväčšie stretnutie za posledných desať rokov," stojí v krátkom vyhlásení ruského ministerstva obrany zverejnenom v stredu popoludní. Cvičenie prebehne v rovnakom čase ako svetový šampionát vo futbale v Rusku.

Testovanie nových modelov zbraní

Počas stretnutia Severnej flotily bude v Barentsovom mori rozmiestnených 36 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel, asi 20 lietadiel, viac ako 150 zbraňových, vojenských a špeciálnych zariadení, rakiet a delostreleckých a pozemných síl. Nasadená bude aj pechota a sily protivzdušnej obrany.

Viaceré oblasti v Barentsovom mori sú v súčasnosti uzavreté pre civilné lode a civilné lietadlá cez ne nesmú prelietať. Najväčšie námorné cvičenie za posledných desať rokov bude prebiehať až do konca budúceho týždňa.

Podľa informácií flotily sa bude cvičenie skladať z niekoľkých častí, počas ktorých si posádky Severného mora vyskúšajú celý rad obranných akcií svojich ozbrojených síl a vojsk v oblasti, za ktorú je Severná flotila zodpovedná.

Námorníci budú odrážať masívny útok leteckých síl nepriateľských armád, alebo vyskúšajú taktiky boja proti ponorkám. Súčasťou cvičenia bude aj boj námorných síl a detašovaných námorných jednotiek, uviedol tlačový odbor Severnej flotily.

Medzi vojnovými loďami bude okrem iného krížnik Maršal Ustinov, torpédoborec Admirál Ušakov, protiponorková loď Severomorsk i veľké výsadkové lode Kandapoga, Georgij Pobedonosec a Aleksandr Obrakovskij. Cvičenia sa zúčastnia jadrové či dieselové ponorky, ich mená však neboli špecifikované.

"Počas taktického cvičenia prebehne 19 praktických streleckých skúšok artilérie, raketových systémov a torpédových zbraní," stojí vo vyhlásení. Námorníctvo tiež plánuje otestovanie nových modelov zbraní.

Nórsko informované nebolo

Podľa hovorcu nórskeho vojenského vedenia majora Brynjara Stordala nebolo Nórsko ruskou stranou akokoľvek informované o veľkom námornom cvičení.

"Ruské vojenské jednotky na severe mali v poslednej dobe relatívne vysoký stupeň aktivity v rôznych oblastiach. Na to majú vo svojich aj medzinárodných vodách právo," uviedol Stordal pre server The Barents Observer. Dodal, že Nórsko pozorne monitoruje ruské aktivity v blízkosti hraníc, aby malo "dostatočné povedomie o situácii."

Severná flotila má sídlo na základni Severomorsk severne od Murmanska a je štvrtou najväčšou ruskou námornou flotilou.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:13