Majetok: 3,39 miliardy eur Najbohatším Slovákom je podľa hodnotenia slovenskej edície časopisu Forbes Andrej Babiš. 63-ročný biznismen založil Agrofert, pod ktorý dnes patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín spoločnosť Mafra Slovakia, hneď po revolúcii. Pod holding patrí viac ako dvesto dcérskych spoločností v rôznych sektoroch. V Česku vstúpil do politiky s hnutím ANO 2011, s ktorým v súčasnosti vyhral voľby a je najvážnejším kandidátom na premiéra.Reuters
StoryEditor

Babiš dostal kauzu spolupráce s ŠtB na Európsky súd. Zažaloval Slovensko

15.06.2018, 15:21
Autor:
TASRTASR
Babiš nemá platný rozsudok, ktorý by hovoril, že s ŠtB nespolupracoval vedome.

Dezignovaný český premiér Andrej Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu. Informoval o tom v piatok český spravodajský web Seznam Zprávy.

Babiš Seznamu podanie žaloby potvrdil prostredníctvom SMS správy. "Áno, včera (štvrtok)," odpovedal na otázku redakcie. Žalobu podľa Seznamu pripravoval Babišov slovenský advokát Vojtech Agner. Ten sa však k detailom odmietol vyjadriť.

Informáciu potvrdila pre spravodajský server iDNES.cz aj Babišova hovorkyňa Lucie Kubovičová. Dodala, že žalobu na štrasburskom súde podal predseda vlády už vo štvrtok.

​Je právom každého občana obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu a podať sťažnosť, reagovalo slovenské ministerstvo spravodlivosti. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová vysvetlila, že ESĽP preskúma prijateľnosť sťažnosti.

„Pokiaľ sa stotožní so závermi vnútroštátnych súdov, sťažnosť vyhlási za zjavne nepodloženú a odmietne ju bez jej oznámenia dotknutej vláde,“ ozrejmila ďalej Drobová. „Ak sa, naopak, po predbežnom preskúmaní sťažnosti rozhodne o jej oznámení, Slovenská republika pokračuje so sťažovateľom pred ESĽP v sporovom konaní vychádzajúc zo záverov vnútroštátnych súdov,“ doplnila.

Babiš sa dlhodobo usiluje súdnou cestou dosiahnuť rozhodnutie, že nebol vedomým spolupracovníkom niekdajšej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), keďže čelí podozreniu na základe dobových dokumentov, podľa ktorých spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš.

Žalobou chce riešiť rozhodnutie slovenského ústavného súdu. Ten ešte minulý rok zrušil rozhodnutia krajského a najvyššieho súdu, ktoré priznali, že Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent neoprávnene. 

Po tomto rozhodnutí ešte Babišovu kauzu riešil Babišovu žalobu na Ústav pamäti národa. Na základe predchádzajúceho rozhodnutia Najvyššieho súdu však súd túto žalobu zamietol. 

Už vtedy český premiér avizoval, že sa bude ďalej brániť. "Ja sa spojím s mojím právnikom, určite to budem žalovať naďalej. Samozrejme mne to vadí, nikdy som nespolupracoval, nič som nepodpísal a je to vymyslená záležitosť. Takých ľudí, ako som ja, je tam viacero, napríklad otec Adely Banášovej a ďalšie stovky ľudí. To rozhodnutie súdu je také, že ani nevieme, koho máme žalovať. Určite v tom budeme pokračovať," povedal po rozhodnutí súdu.

Doplnil, že je pripravený sa súdiť celý život. Jeho právnici vraj zažalujú slovenského ministerstvo vnútra alebo Slovenskú informačnú službu, prípadne sa obráti na Európsky súd pre ľudské práva.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:36